Pe piata imobiliara, optimismul se manifesta moderat, atat din partea clientilor cat si din partea agentilor, in ceea ce priveste evolutiile pentru anul 2019.
Mai putin de 10% dintre acestia cred ca in 2019 piata imobiliara va cunoaste o imbunatatire semnificativa, in timp ce peste 35% cred ca preturile pentru imobile vor creste cu pana la 10%, se spune intr-o analiza a RE/Max si imobiliare.ro.
Tabloul pietei imobiliare estimat pentru anul viitor de catre analisti este, insa, mult mai complex si vine atat cu vesti bune cat si cu unele mai putin bune atat pentru agenti cat si pentru cei care vor sa isi cumpere o casa.
In perioada 2009 – 2017 aproximativ 80% dintre creditele ipotecare acordate au fost prin Programul „Prima Casa”, cel care, cel putin la nivel psihologic, este cel mai atractiv sistem de finantare pentru locuinte si care permite cel mai mare grad de indatorare de pe piata creditelor ipotecare.
Vestile pentru anul urmator ar putea fi mai putin bune pentru cei interesati sa acceseze programul guvernamental. Alocarile de fonduri ar putea fi reduce cu 25% in urma analizelor si avertizarilor venite de la Fondul Monetar International.
ROBOR la 3 luni este previzionat ca nu va depasi nivelul de 3,5%. In 2018 ROBOR la trei luni a scazut la 3,18%, fata de 3,21% iar ROBOR la sase luni a scazut la 3,38%, de la 3,40%.
In 2018 s-a remarcat tendinta de incetinire a scumpirilor de pe piata locuintelor. Aceasta este atestata si de faptul ca ritmul anual de crestere a preturilor (T3 2018 fata de T3 2017) se afla, in momentul de fata, la 5,6% – in conditiile in care, in perioada similara din 2017, acelasi indicator se situa aproape de pragul de 10%. (conform raportului Q3 2018 realizat de Analize Imobiliare si Imobiliare.ro)
Analistii estimeaza ca in 2019 preturile locuintelor vor stagna sau inregistra cel mult usoare cresteri, urmand ca pana in 2022, in marile orase, preturile sa ajunga la valori mai mari in special in zonele cu cel mai mare potential de dezvoltare economica.