Temperaturile extreme din ultima perioada au parjolit la propriu culturile agricole din Moldova. In Vaslui, de pilda, din 60% din suprafetele cultivate cu porumb, agricultorii n-au mai putut salva nimic. Iar seceta a afectat puternic si judetele din nordul Moldovei.
Au fost afectate atat culturi agricole, pasuni, cat si fanete. Conducerea Directiei Agricole spune ca cele mai afectate sunt culturile de primavara si anume porumbul, soia si floarea-soarelui.
„Am 68 de ani da asa ceva n-am vazut, pana in luna lui august sa nu ploua si sa se usuce de tot, e foarte grav. E compromise 7-8%. Cam 30% sa zicem ca mai alegem din prumb dar restul, din lucerna, din asta nu mai avem nimic, animalele rag de foame”, spune un batran.
„Cultura de soia, chiar si porumbul e pe gata.”
„Porumb am semanat, tot se usuca, soia s-a uscat, o coseste acum si o imbaloteaza, nu este mancare la animale, anul asta ne-a dat in cap la tarani.”
„Uitati, apa nu-i, tulbure toata, la animale n-avem nimic, porumb nu-i, iarba uitati cum e… Porumbul e compromis, nimic, a dat matasea, a legat si de acum boabele se slucesc. Lucerna am semanat 2,80 de hectare si nimic,” povestesc oamenii.
In Vaslui, din aprilie si pana in prezent au cazut doar 10-15 litri de apa pe metrul patrat, adica nici macar 2% din necesarul de apa de care plantele au avut nevoie ca sa se dezvolte.
„Pierderile sunt estimative, 30 de milioane pe hectare pentru infiintarea unui hectar de porumb. Eu nu am asigurare pe culturi, dar problema e alta. Nu s-au luat niciun fel de masuri, autoritatile bat pasul pe loc, guvernantii dorm si fermierii mor”, spune un agricultor.
In judet, situatia este dezastruoasa.
Din cauza deficitului mare de apa din sol, agricultorii nu pot incepe nici campania de toamna.
„Chiar daca sunt zone unde lucrarile se pot face, solul este lipsit de precipitatii , o insamantare practic, culturile de toamna ar face sa executi lucrarea, cheltuielile avand sanse foarte putine ca acea cultura saia nastere,” a spus un fermier.
Iar pierderile cresc de la o zi la alta. Daca in urma cu doua saptamani, la nivel national, paguba era de douamiliarde de euro, in prezent, valoarea a crescut cu alte cateva sute de mii de euro.
Agricultorii sunt disperati: nu mai au ce sa culeaga in toamna, nu mai au nici mancare pentru animale. Fantanile si paraiele au secat