Anti-lacomia loveste corporatiile

0
64

Ordonanta de Urgenta a Guvernului, un elefant haituit zadarnic de Klaus Iohannis prin Palatul Victoria, va lovi naprasnic in marile corporatii. Le impiedica sa mai jefuiasca aceasta tara. Si e de inteles de ce se dau de ceasul mortii. Mai greu de priceput e insa cum se face ca exista oameni politici in Romania sau reprezentanti ai societatii civile, care se dau patrioti si, in acelasi timp, sustin corporatiile.

Nu este nimic nou sub soare. In toate statele lumii cu o economie cat de cat dezvoltata, cu o democratie cat decat normala si care au alte etichete decat cea de colonii, lacomia corporatiilor este tinuta in frau. Sistemul de impozite si taxe este riguros. Corporatiile, in special multinationalele, au tendinta cat se poate de fireasca de a obtine profituri cat mai mari. Si de a declara cat mai putin, pentru a plati taxe mai mici. Tocmai din acest motiv, guvernele le controleaza in mod consecvent. Din cand in cand, corporatiile sunt prinse cu mata in sac. De obicei, isi sifoneaza aparent profitul prin offshore-uri in baza unor contracte de consultanta sau simuland faptul ca achizitioneaza materiale si servicii la preturi mult mai mari decat cele de pe piata. In aceste situatii, amenziile sunt colosale. Iar corporatiile platesc fara sa cracneasca, pentru ca altfel managerii lor infunda puscaria.

In Romania e raiul pe pamant. Cat vezi cu ochii, lipseste, vezi Doamne, profitul. 40% din economia noastra care e autohtona aduce la bugetul de stat 80%. In timp ce 60% capital strain contribuie doar cu 20%. Este un jaf organizat, care dureaza de ani de zile. Iar pusculita de bani a Guvernului se tot subtiaza. Am sa dau un singur exemplu, care nu vizeaza nici bancile, nici marii smecheri din energie sau retailerii. Opt dintre cei zece mari traderi ai comertului cu cereale sunt societati straine. Dintre acestea, in mod sistematic, sapte raporteaza pierderi in ultimii zece ani. Cum este posibil asa ceva? Cine isi poate imagina ca mari corporatii sunt dispuse sa piarda in favoarea romanilor an de an sume colosale?

Presedintele Klaus Iohannis nu s-a dus la Guvern pentru Ordonanta de Urgenta privind amnistia si gratierea, intrucat stia chiar din gura lui Liviu Dragnea ca acesta nu va fi data acum, ci in ianuarie. El a desantat la Palatul Victoria impreuna cu cei mai multi dintre consilierii sai, imaginandu-si ca poate bloca Ordonanta anti-lacomie, initiativa a ministrului de Finante Eugen Teodorovici. Acest avant quijotesc al lui Klaus Iohannis va trebui replicat si la urmatoarea sedinta de Guvern. Atunci cand va fi promovata Ordonanta. Un detaliu insa s-ar putea sa-l ajute, determinandu-l sa stea acasa.

Toate statele din Europa de est au fost jefuite in mod asemanator. Dar toate, cu exceptia Romaniei, s-au trezit. In fiecare stat al Europei de Est au aparut asemenea norme anti-lacomie. Iar rezultatele se vad si ele. Sunt pozitive. Pretutindeni, corporatiile au amenintat ca vor pleca si s-au lamentat pe motiv ca isi pierd investitiile. In niciun stat al Europei de Est corporatiiile nu au sucombat. In schimb, au fost silite sa-si imparta profitul cu guvernele. Si, atentie, nu li s-a permis sa mute povara pe spinarea cetatenilor, pe calea unor scumpiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.