Ajunul Craciunului – traditii si obiceiuri. Ce nu trebuie sa faci pe 24 decembrie ca sa iti mearga bine tot anul viitor

0
103

Ajunul Craciunului este celebrat pe 24 decembrie. Este ziua care predece Sarbatoarea Nasterii Domnului si este una plina de semnificatii si obiceiuri, dar si o zi de post.

Una dintre ele este legata de Mos Ajun. Despre el se spune ca a fost baciul aflat in slujba lui Mos Craciun, stapanul staulului unde Maica Domnului l-a nascut pe lisus Hristos. De asemenea, astazi e sarbatorita si Sfanta Mucenita Eugenia.

Ziua de Ajun de Craciun este legata de mai multe obiceiuri populare.

Obiceiuri de Ajunul Craciunului

Aluatul framantat in noaptea de Craciun e bun de deochi pentru vite. Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin, iar dobitoacele vorbesc.

La cele trei sarbatori mari – Craciun, Paste si Rusalii –  e bine sa te speli cu apa in care au fost pusi bani de argint si vei fi banos.

Daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate. In Ajunul Craciunului se leaga pomii cu paie, pentru ca acesti pomi sa lege rod bogat.

Pe 24 decembrie  se da copiilor sa manance bostan, ca sa fie grasi peste an.

In anumite sate din Transilvania se pune, in Ajunul Craciunului, pe un scaun, in tinda casei, fan si pe el un colac si in jurul colacului un numar de coci corespunzator numarului de animale din gospodarie. Colacii se dadeau la animale impreuna cu fanul ca sa se inmulteasca si sa fie „an bun”.

In Ajunul Craciunului, in unele parti se umbla de catre dascali tineri bisericesti cu icoana pe care este zugravita nasterea lui Iisus Hristos. Intrand in casa, icoana este tinuta la piept de catre dascali cantand troparul Nasterii Mantuitorului.

Ce sa nu faci in Ajunul Craciunului

Apicultorii nu dau nimic din casa, ca albinelor sa le mearga bine, si sa nu paraseasca stupul pe vremea roitului. Nu e bine ca in Ajunul Craciunului sa fie pus pe masa mai intai rachiul, pentru ca nu el are intaietate in aceasta seara, ci bucatele.

Pe 24 decembrie, nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci bube peste an.

O superstitie ne invata ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa.

Rugaciune in Ajun de Craciun

„Tata, iti multumesc pentru familia mea. Nu ne este intotdeauna usor in viata, insa stim ca Tu intotdeauna esti cu noi. Asa cum spune Cuvantul Tau, niciodata nu ne lasi si nu ne parasesti. Iti multumesc pentru dragostea care ne leaga impreuna si ca intotdeauna ne porti de grija in nevoile noastre. Te rog sa ne unesti si mai mult in anul care vine. Te iubim si dorim ca timpul de sarbatoare sa fie o zi memorabila. In numele lui Iisus, Amin.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.