Se schimba cartea de identitate. Iata cum va arata. UE introduce masuri stricte

0
57

Reprezentantii presedintiei romane a Consiliului si ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cartilor de identitate ale cetatenilor UE si a documentelor de sedere eliberate cetatenilor UE si membrilor familiilor acestora care nu sunt cetateni ai UE.

”Securitatea pe intreg teritoriul UE nu poate fi realizata decat prin asigurarea securitatii in fiecare stat membru. Noile norme privind standardele de securitate pentru documentele de identitate ne vor permite sa depistam mai usor cazurile de fraudare a documentelor si de furt de identitate, ingreunand actiunile teroristilor si infractorilor si facilitand totodata libera circulatie a calatorilor de buna credinta”, sustine Carmen Daniela Dan, ministrul afacerilor interne.

Ce se schimba?
 

In temeiul noilor norme propuse, cartile de identitate vor trebui produse in format uniform de card de credit, sa includa o zona de citire optica si sa respecte standardele minime de securitate stabilite de OACI (Organizatia Aviatiei Civile Internationale).

Acestea vor trebui, de asemenea, sa includa o fotografie si doua amprente digitale ale titularului, stocate in format digital, pe un cip fara contact. Cartile de identitate vor indica codul de tara al statului membru emitent, in interiorul unui steag al UE.

Cartile de identitate vor avea o perioada minima de valabilitate de 5 ani si o perioada maxima de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot elibera carti de identitate cu o perioada de valabilitate mai lunga persoanelor cu varsta peste 70 de ani. In cazul in care se emit carti de identitate pentru minori, acestea pot avea o perioada de valabilitate mai mica de 5 ani.

Eliminarea treptata a vechilor carti de identitate

Ministerul Afacerilor Interne are deja un proiect prin care sa adapteze legislatia nationala la cerintele europene.
In noile carti de identitate ale cetatenilor romani vor fi introduse elemente de siguranta in plus fata de cele actuale in scopul de a facilita calatoria in afara tarii, dar si pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor institutii publice.

Mandatul de negociere prevede ca noile norme vor intra in vigoare la 2 ani de la adoptare, aceasta insemnand ca pana la data respectiva toate documentele noi eliberate trebuie sa indeplineasca noile criterii.