1 aprilie. Ziua pacalelilor. De unde a inceput traditia farselor

0
79

1 APRILIE. ZIUA PACALELILOR. Ziua pacalelilor este sarbatorita pe plan mondial in fiecare an pe 1 aprilie. Aceasta traditie s-a cristalizat de-a lungul secolelor, inspirandu-se dintr-un festival din Roma Antica, denumit ”Hilaria”, s-a transformat intr-un prilej de glume in Evul Mediu si a devenit un veritabil fenomen in epoca moderna, la care participa, prin intermediul unor farse elaborate, atat oamenii de rand, cat si ziarele, posturile de radio-TV si site-urile unor publicatii de prestigiu.

1 APRILIE. ZIUA PACALELILOR. Originea acestei zile speciale, celebrata de mai multe secole in diverse culturi, este controversata si invaluita in mister.

1 APRILIE. ZIUA PACALELILOR. Istoricii au asociat ziua pacalelilor cu festivaluri din Antichitate, precum ”Hilaria”, celebrat in Roma, la sfarsitul lunii martie, in timpul caruia participantii se deghizau si purtau tot felul de costume pline de fantezie. Exista si cateva speculatii potrivit carora Ziua pacalelilor ar fi fost asociata cu echinoctiul de primavara (sau vernal) sau cu prima zi de primavara din emisfera nordica, cand mama-natura ii pacaleste pe oameni cu o vreme inselatoare.

1 APRILIE. ZIUA PACALELILOR. Potrivit unei alte ipoteze, care este intens vehiculata, traditia pacalelilor ar fi inceput insa abia in secolul al XVI-lea, informeaza site-ul linternaute.fr.

1 APRILIE. ZIUA PACALELILOR. In 1564, regele francez Charles al IX-lea a a decis sa renunte la calendarul iulian si sa treaca la cel gregorian, in urma Conciliului din Trent din anul anterior, care stipula ca Anul Nou trebuie sa inceapa la 1 ianuarie.

1 APRILIE. ZIUA PACALELILOR. Aceasta schimbare a decalat si schimburile de cadouri care insotesc trecerea dintre ani. Pentru a intretine dubiile legate de ”adevarata” data de incepere a noului an, anumite persoane au continuat sa ofere cadouri pe 1 aprilie. Odata cu trecerea timpului, micile cadouri din aprilie s-au transformat in cadouri amuzante, in glume, apoi in veritabile stratageme pentru pacalirea rudelor si a prietenilor.