O tanara din Londra a dat o sansa Romaniei • A decis sa vina in Iasi, desi a fost avertizata ca poate fi foarte periculos • Totusi, odata ajunsa aici, pare ca si-a convins parintii ca merita sa acorde o sansa unui nou inceput • Sustine ca londonezii au prea multe preconceptii despre romani, iar ea isi doreste sa le combata • Ar fi dispusa sa lase totul si sa se mute in Iasi
Romania secolului XXI constituie o fotografie a profilului locuitorilor acestei tari, a ajunsurilor si neajunsurilor, a peisajelor sublime incoronate de munti, dealuri si podisuri care ascund in esenta lor povesti ale predecesorilor nostri inversunati sa ne castige numele si independenta. Sunt mii de romani in zilele noastre care renunta la batalia pentru existenta in tara care le-a fost leagan in copilarie si isi muta familiile in orase mari ale lumii, cu speranta de a avea un trai mai decent, lipsit de grija zilei de maine. Acestia lasa in urma lor parinti, bunici, prieteni, care si astazi mai stau proptiti in poarta cu speranta ca intr-o buna zi ii vor revedea. In timp ce Romania alearga spre Occident, Occidentul vine spre Romania.
Printre cele mai vizitate orase din tara este Iasul. Iasul celor sapte coline, cu locuitori altruisti, cu familii care primesc cu caldura orice strain, asa cum isi primesc parintii copiii. Asta ar fi poate diferenta cea mai mare intre Romania si tarile occidentale. Acesta este motivul pentru care romanii, inca rataciti printre alte popoare, se gandesc zilnic la "acasa". Pentru occidentalii care au cunoscut mai bine Iasul, orasul acesta pare sa fie desprins din file de poveste.
"Londonezii stiu despre Romania ca este o tara saraca si periculoasa"
Aysha Maria Johnston este o tanara londoneza care a avut ocazia sa cunoasca Romania si altfel decat i s-a prezentat la televizor, in ziare sau din ceea ce a mai auzit de la prietenii sai. Aceasta a vizitat Iasul in luna septembrie a anului trecut, venita fiind pentru nunta prietenei ei. Tanara a pasit pe meleagurile romanesti putin sceptica si confuza, incercand sa descopere Iasul prin propria experienta, si nu prin ochii altora. Auzise ca Romania este tara in care se fura mult, unde pe strada nu esti niciodata in siguranta si ca oamenii sunt atat de saraci incat tristetea li se poate citi pe chip. Ajunsa insa in Iasi, aceasta a descoperit o alta latura a Romaniei, o latura pe care ea niciodata nu si-ar fi inchipuit-o.
Reporterii cotidianului Buna Ziua Iasi au contactat-o pe Aysha, iar aceasta s-a oferit cu placere sa raspunda la cateva intrebari legate de sederea ei in Romania. "In septembrie, am fost la nunta uneia dintre cele mai bune prietene ale mele si din momentul in care am ajuns acolo, am ramas foarte impresionata. Calatorind dinspre aeroport spre Iasi si vazand toate peisajele frumoase, am stiut imediat ca va fi o experienta unica. Oamenii din Londra nu prea stiu despre Iasi. Ei stiu despre Romania ca este o tara saraca. Din momentul in care am ajuns in Romania, am stiut ca opinia lor este total gresita. De la frumosul Palas, la toate magazinele de cumparaturi, toate acestea m-au impresionat. Romania, in special Iasi, este absolut minunat! Oamenii au fost foarte primitori si buni cu mine si m-au servit cu o mancare grozava. Am baut visinata si palinca si am mancat sarmale. Am dansat, am dansat si am dansat. Cred ca ceea ce gasesti in Iasi si nu gasesti in Londra este simtul cultural al oamenilor. Chiar daca si Londra e bogata cultural, in Romania e ceva mult mai special, ceva ce nu gasesti in Londra. As recomanda tuturor londonezilor sa viziteze Iasul. Daca as putea locui acolo, as face-o!", spune Aysha Maria Johnston, tanara londoneza venita sa viziteze Iasul pentru prima data.
Tanara a fost avertizata sa isi fereasca portofelul
Sederea in Iasi a fost pentru Aysha o experienta unica, contrar preconceptiilor parintilor si prietenilor care au avertizat-o la plecarea din Londra sa aiba grija de portofel, pentru a nu-i fi furat si sa pastreze aproape telefonul in caz ca are vreo urgenta. Mama acesteia i-a sugerat chiar sa isi blocheze cardul de credit.
"Chiar in aeroportul din Londra, unde am fost condusa de parinti, mama mi-a spus sa am grija de mine, intr-un fel in care sugera ca este ingrijorata. Ii explicasem ca o cunosteam pe prietena mea din Iasi de multa vreme si nu are ce sa mi se intample. Asta nu a oprit-o sa se ingrijoreze. Nu stiu de ce oamenii au preconceptiile acestea despre Romania. E un loc atat de cald si de primitor. Oamenii par mult mai relaxati in Romania decat in Londra. Aici simti ca locuitorii iti zambesc sincer, te imbratiseaza si te asculta. Am intalnit oameni care nu cunosteau limba engleza si totusi m-au facut sa ma simt ca parte din grupul lor. Am simtit ca limba pe care o vorbesti nu este un impediment atunci cand ai oameni care te primesc in tara lor atat de calduros. Nu pot spune la fel si despre Londra. Sunt multi romani aici care lucreaza foarte mult si, desi contribuie la dezvoltarea statului prin platirea taxelor, nu sunt la fel de bine primiti. Sunt uneori tratati ca niste simpli muncitori, uitand poate ca in Romania au si ei identitatea si familiile lor", adauga Aysha. Tanara venita in Iasi pentru numai cateva zile, pentru a celebra un moment important din viata prietenei ei, s-a convins ca ceea ce auzise despre Romania erau informatii exagerate din presa londoneza si a inceput sa puna la indoiala chiar si ce auzise de la parintii si prietenii ei.
Ar da Londra pe Iasi
Pentru vizitatori, Iasul poate parea locul ideal de a trai. Linistea orasului imblanzit de bogatia celor patru anotimpuri, copacii mangaiati de soare si nu numai de ploi, relaxarea oamenilor in trafic, comparabil cu alte mari orase, mancarurile traditioanale, bauturile specifice Romaniei, facute chiar in propria curte, oamenii voiosi si sprinteni, toate acestea contureaza imaginea unui oras care ar putea fi vanat cu usurinta. Preconceptiile despre Romania pateaza imaginea tuturor romanilor plecati peste hotare. Toate frumusetile tarii si chiar tara insasi nu reprezinta mare lucru pentru multe persoane din Occident si asta pentru ca nu li se prezinta si partea pozitiva a lucrurilor, ci doar cea negativa.
"Nu am avut deloc asteptari atunci cand am venit in Iasi. Am venit sa ma bucur de tot ce e frumos in tara voastra. Cred ca generatia noastra va fi mult mai deschisa la noi informatii despre tarile mai putin cunoscute din lume decat generatia parintilor nostri. Noi calatorim mai mult, suntem mult mai interesati de tot ce e nou si nu ne lasam cantonati in cotidian. Am recomandat tuturor prietenilor mei sa vina sa viziteze Iasul, iar eu cu siguranta voi reveni. Aici am mancat cea mai buna mancare de pana acum. Am mancat sarmale, parjoale, bors, mamaliga cu branza, am baut vin facut in casa si am dansat foarte mult. Venind la nunta prietenei mele, mi-am dat seama ca londonezii nu stiu sa se distreze ca voi. Horele de trei-patru minute in care toata lumea se prinde de maini si danseaza, muzica specifica tarii voastre, dansurile, toate acestea m-au impresionat. Am trimis parintilor mei niste video-uri de la nunta si au spus ca numai in filmele rusesti au mai vazut asa dansuri. Ma voi reintoarce in Iasi. Mi-as fi dorit sa ma fi nascut aici, in Iasi", incheie Aysha Maria Johnston. Drama cea mare a tarii noastre este ca, desi este atat de bogata si de frumoasa, nu stim sa o laudam si, mai ales, sa o protejam.