Motivul pentru care romanii mananca mai putini cartofi. Ce prefera la restaurant

0
107

Considerati pana nu de mult mancarea de baza, cartofii pierd teren in preferintele romanilor.

Consumul este in continua scadere in ultimii 10 ani pentru ca s-au scumpit foarte mult. In plus, oamenii si-au mai cizelat gusturile gastronomice spun bucatarii si nutritionistii.

In ultimii ani, consumul de cartofi a scazut constant. Daca in 2008, un roman manca, in medie, intr-o luna, 3,6 kilograme – anul trecut – potrivit Institutului National de Statistica – a consumat cu 600 de grame mai putin.

Scaderea se vede cel mai bine in restaurante. Langa o bucata de carne, clientii nu mai vor neaparat cartofi. Multi comanda legume sau orez.

Client: “Dovleceii sunt acum la moda ca au indice glicemic scazut. Lumea incearca sa evite acum carbohidratii, suntem cu totii la cura de slabire, cum se spune. Dar, de doua ori mananc cartofi, acum de la o anumita varsta, cand esti atent si la dieta, da, cu siguranta incerci sa mananci mai rar.”

Scaderea consumului se vede si in piete. Romanii nu mai cumpara cartofi cu sacul – asa cum se intampla acum cativa ani – si ii iau la kilogram. Cauzele nu tin doar de dieta, ci si de pret. Dintre legume, cartofii s-au scumpit cel mai mult: cu 32% fata de inceputul anului.

Reporter: “Cat de des mancati cartofi?”

Cumparator: ″Eu, sincer, acum nu cred ca am mancat de doua-trei saptamani”. 

Reporter: ’’Inainte mancati mai multi cartofi?”

Cumparator: ’’Da, inainte da”. 

Reporter: ’’Si cum de s-a produs schimbarea asta?” 

Cumparator: ″Pai s-a produs fiindca cartoful nu e un aliment extraordinar care tine la dieta”

Si specialistii in gastronomie au o explicatie: romanii au inceput sa devina mai pretentiosi dupa ce au inceput sa calatoreasca peste tot in lume.

Robert Massong, chef: “Lumea o inceput sa umble in Europa. Sa umble in restaurante cat mai sofisticate si atunci normal ca au venit in Romania si au vrut sa manance si ce au mancat si dincolo. In principiu, restaurantele au vazut ca cerinta este tot mai mare si au inceput sa se adapteze”

Iren Alexoi, nutritionist: “Sunt si trendurile actuale ale nutritiei, care promoveaza o alimentatie diversificata, acum ai acces la mai multe alimente. Nu recomand cartoful chiar in fiecare zi, stim ca e o mancare populara, ne e si usor sa il cumparam si sa il gatim, dar undeva la doua, maxim trei ori pe saptamana, este de ajuns. Avem o gama atat de diversificata de legume, incat putem alege si altceva.”

Desi mancam mai putini cartofi, Romania se mentine in topul marilor producatori. Suntem pe locul 7 in Europa – cu o productie in 2017, potrivit Eurostat, de aproape 3 milioane de tone de cartofi.