INCREDIBIL! Unul dintre cei mai cunoscuti arheologi din Iasi, alaturi de elevul sau, in fata unei DESCOPERIRI arheologice ULUITOARE – FOTO

0
105

• Mereu a fost un luptator, asta chiar daca in viata a avut parte de lovituri crunte si extrem de dureroase! • Este vorba de un iesean care, de ani buni, este implicat intr-un proiect special • Au fost zile in care, chiar daca a ramas fara un ban in buzunar, a continuat sa-si urmeze visul • Senin, cu ochii plini de o sinceritate tulburatoare si cu un ideal special in viata • Acestea sunt primele impresii pe care le are orice persoana ce intra in contact cu arheologul Costica Asavoaie • La aproape 56 de de ani, angajat al Complexului Muzeal National "Moldova" – CMNM Iasi, alaturi de elevul sau Cosmin Nita, acesta a facut, saptamana trecuta, o descoperire arheologica care, din datele preliminare, ar putea fi una epocala • Concret, pe 28 mai 2019, sub supravegherea celor doi, a fost deschisa o prima cripta legata de la Schitul Nifon • Deocamdata, toate indiciile conduc spre ipoteza ca aici ar putea fi înhumat tocmai Nestor Ureche, tatal marelui cronicar Grigore Ureche • Acestea s-au petrecut in timpul lucrarilor de pe santierul de la Schitul Nifon Vechi, ce tine de biserica Manastirii Secu – judetul Neamt si unde, de aproape un deceniu, arheologul iesean Costica Asavoaie este coordonatorul cercetarilor  

 

Unul dintre cei mai cunoscuti arheologi din Iasi, alaturi de elevul sau, in fata unei descoperiri arheologice spectaculoase si de o valoare inestimabila pentru trecutul medieval al Moldovei.

La aproape 56 de de ani, angajat al Complexului Muzeal National "Moldova" (CMNM Iasi), alaturi de elevul sau Cosmin Nita (si el angajat al Complexului Muzeal National "Moldova", respectiv Muzeul de Istorie al Moldovei – n.r.), a facut, saptamana trecuta, o descoperire arheologica care, din datele preliminare, ar putea fi una epocala.

Astfel, pe 28 mai 2019, sub supravegherea celor doi, a fost deschisa o prima cripta legata de la Schitul Nifon. La acest moment, multe dintre indicii si informatiile istorice conduc spre ipoteza ca aici ar putea fi înhumat tocmai Nestor Ureche, tatal marelui cronicar Grigore Ureche.

De precizat ca, momentul a avut loc in timpul lucrarilor de pe santierul de la Schitul Nifon Vechi, ce tine de biserica Manastirii Secu – judetul Neamt si unde, de aproape un deceniu, arheologul iesean Costica Asavoaie este coordonatorul cercetarilor.  

=S-a dus sa-l inteleaga pe Dumnezeu

De aproape zece ani coordoneaza unul dintre cele mai importante proiecte arheologice pe istorie medievala din intreaga Romanie. Profesorul Asavoaie are in administrare un santier din judetul Neamt, mai exact Schitul Nifon de langa Manastirea Secu. "Da, munca noastra se leaga de ceea ce se petrece la Schitul Nifon, adica intr-un loc unde timpul ar putea sa ne plaseze cu jumatate de mileniu in urma. Aici este un monument istoric, monahal, de o valoare impresionanta si incarcat de descoperiri extrem de valoroase. Din cate cunosc eu, pana la acest moment, nu mai exista un alt demers stiintific similar in tara noastra! Aici, asta ca sa inteleaga si cei care nu sunt initiati, vorbim de un loc al «obstei» din calugarie, de o «tainta», anume de un loc secret al calugarilor de pe meleagurile Neamtului. Mai departe, din datele pe care le avem pana acum, am gasit o serie de vestigii materiale care au o valoare istorica aparte. Ziduri din caramida, o fantana, dar si artefacte unice. Tocmai de aceea, si cu sprijinul staretului de la Secu, am si demarat intalniri stiintifice aici, dar si primii pasi pentru aparitia unei publicatii periodice istorice", dezvaluia, intr-un interviu acordat reporterilor Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI), arheologul. Acum, iata ca rodul muncii stiintifice titanice a acestuia este unul de-a dreptul aparte si de o valoare stiintifica nemaipomenita.

=Povestea legendara de la Schitul lui Nifon

Conform unei legende, Schitul Nifon ar fi fost întemeiat de un calugar cu numele Nifon, venit de la Muntele Athos, la putin timp dupa fondarea Manastirii Secu, fiind sfintit de mitropolitul Anastasie Crimca (Anastasie Crimca – nascut in jurul anului 1560 la Suceava si fost mitropolit al Moldovei, dar si unul dintre oamenii de cultura de la acele vremuri – n.r.).

="În pomelnicul Manastirii Secu, din prima jumatate a secolului XIX, în lista staretilor este pomenit Nifon, care este pozitionat dupa Zosima, Dositei si Nichifor. Si în pomelnicul din 1826, ordinea staretior este aceeasi, deci, se pare ca acel Nifon pomenit în legeda corespunde cu perioada în care Anastasie Crimca a fost mitropolitul Moldovei (1608-1629), de unde putem presupune ca schitul exista la acea vreme. La sfârsiul secolului XVII, mai exact în 1691, în contextul incursiunilor poloneze în Tara Moldovei, Manastirea Secu a fost ocupata de soldati polonezi. De asemenea, Schitul Nifon mai este amintit si într-o însemnare de pe o icoana, anume «Sfintii 40 de mucenici», cu urmatorul continut «Aceasta sfânta icoana iaste a mea prin egumenul Schitului Nifon ot Secu si am dat sfântului Neculai ce iaste zidit în sfânta manastire Secul si cine o va înstraina sa fie blestemat de Dumnezeu»", se precizeaza in documente.

Sursa Foto: mesagerulneamt.ro