Chiar in ajunul primei probe a Evaluarii Nationale pentru clasa a 8-a, parintii reclama cea mai proasta organizare a examenului de pana acum.
Ei spun ca in loc sa fie ajutati de mai marii din invatamant sa decida informat unde isi vor continua studiile, candidatii au parte numai de bete in roate. De pe site-ul Ministerului Educatiei au fost sterse, fara explicatii, notele de la evaluare si de la admitere de anul trecut. Acestea ii ajutau pe copii sa stie din timp ce sanse au sa ajunga la liceul dorit.
In centrele de examen se stie deja in ce banca va sta fiecare elev. Pe usi sunt lipite regulile pentru concurs, iar camerele de supraveghere au fost pornite, ca directorii sa aiba dovezi daca cineva incearca sa intre in sali pana maine la 8. E insa o liniste inselatoare.
Raluca Pantazi, jurnalist edupedu.ro: „Evaluarea nationala se desfasoara in degringolada totala si o lipsa de incredere a copiilor si parintilor. Verifica tot timpul site-urile oficiale. Sa afle ce-a mai aparut. Trebuia sa apara. Dar a disparut.”
Asa arata forumul platformei edu.ro: un dialog incins intre administratorii paginii si sute de parinti consternati.
„Ministerul Educatiei trebuia sa publice listele cu notele de admitere la liceu de anul trecut, asa cum a facut in fiecare an, pentru ca elevii sa isi dea seama cam ce note trebuie sa ia ei, ca sa aiba sanse de intrare in clasa pe care o tintesc.”
Ca sa respecte normele pentru protectia datelor personale, Ministerul trebuia sa codifice numele copiilor. In schimb, a sters tabelele cu totul, starnind revolta parintilor.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu: ”Sunt 150.000 de copii, cum sa le codifici? Nu ca le-a sters cineva ca n-a avut ce face. Parintii or solicita clasamentul, dar si noi avem niste reguli pe care trebuie sa le respectam. O sa afisam, fara indoiala o sa afisam.”
Situatia, spun parintii, vine dupa termenul de 13 mai, cand fiecare scoala trebuia sa distribuie copiilor brosuri cu indrumari despre examen.
Iulian Cristache, presedintele Federatiei Asociatiei de parinti: „Poti controla cariera unui copil! Controla in sensul pozitiv. Nu s-a respectat un calendar obisnuit in ultimii ani, in care copiii aveau brosura din timp, inainte de a se termina clasa a opta. Nu au vrut sa-si asume printr-un comunicat aceasta intarziere.”
In timp ce oficialii din Educatie isi permit, aparent, sa incalce propria lege fara sa dea explicatii, pentru elevi exigentele sunt mari, iar incalcarea regulilor atrage efecte imediate. Candidatii nu au voie sa intre in sala de examen cu dispozitive de calcul, nici cu manuale, caiete sau insemnari; nici cu sisteme de stocare si comunicare de informatie- stick-uri de memorie, tablete sau telefoane. Atentie, nu e nevoie sa fie prinsi incercand sa le foloseasca! Daca sunt gasite asupra lor vor fi dati afara din examen.
155.000 de elevi intra marti in Evaluarea Nationala. Ministerul Educatiei pune la dispozitie o linie TELVERDE, pentru sesizarea neregulilor, iar orice problema poate fi anuntata si reporterilor nostri, pe Facebook-ul Stirilor PRO TV.
Reactia integrala a Ecaterinei Andronescu:
Ecaterina Andronescu: – Stiti ca exista o lege a protectiei datelor personale. Anul trecut Autoritatea care se ocupa de lucrul acesta, i-a obligtat sa nu le tina mai mult de doua luni de zile si ca urmare le-au sters. In legatura cu cele mai vechi, ne-au obligat sa le stergem si pe ele. Aici suntem. Deci nu ca le-a sters cineva ca nu a avut ce face.
Reporter: -De ce nu au fost codificate numele copiilor?
Ecaterina Andronescu: – Adica cum sa fie codificate, sunt 150 de mii de copii, cum sa le codifici?
Reporter: – Sau sa fie lasat un tabel nenominal.
Ecaterina Andronescu: – Pai un tabel nenominal, ei trebuie sa se si regaseasca. Deci nu se pot… Si-acum o sa le afisam. Probabil ca nu o sa le mai tinem atat de mult, dar trebuie sa afisam rezultatele pentur ca pana la urma trebuie sa faci fata si transparentei, de care este nevoie in orice examen, fara indoiala, pentru ca suspiciunile de aici se ridica.
Reporter: – Totusi, parintii si copiii spun ca ar fi avut nevoie sa vada si clasamentul
Ecaterina Andronescu: – Au ramas ultimele medii pe fiecare specializare
Reporter: – Doar ultimele, dar nu si clasamentul, sa se vada concurenta, cat de solicitat a fost fiecare profil.
Ecaterina Andronescu: – OK, parintii spun una, autoritatea spune altceva. Pe de alta parte avem o directiva europeana foarte clara, drept consecinta s-a transpus si in legislatia noastra
Reporter: – Nu a fost tehnic posibil sa fie codificate numele copiilor si sa fie lasat clasamentul?
Ecaterina Andronescu: – Pai nu a fost posibil ca asta… v-am spus sunt 150 de mii de copii care sunt inclusi in acest clasament.
Reporter: – Adica in loc de numele copilului sa fie pur si simplu un cod.
Ecaterina Andronescu: – Pai un cod… Cine stie ce cod are, isi cauta codul, iertati-ma, e cam complicat.
Reporter: – Clasamentul era destinat celor care acum dau examenul, nu celor care l-au dat anul trecut.
Ecaterina Andronescu: – Dar si celor care l-au dat anul trecut este normal sa fie dedicat si lor.
Reporter: – Parintii solicita acest clasament
Ecaterina Andronescu: – Parintii or solicita acel clasament, in acelasi timp si noi avem niste reguli pe care trebuie sa le respectam. O sa afisam fara indoiala o sa afisam si anul acesta, dar nu o sa tinem mult.