INFIORATOR! Trei tineri ieseni au ajuns la spital dupa ce au copiat la un examen! Castile magnetice s-au blocat in ureche! Medicii spun ca se poate ajunge la operatie

0
74

Trei tineri au ajuns in urma unui examen direct la spital • Au vrut sa triseze copiind, totul cu ajutorul unor casti magnetice • Din pacate, dupa examen, au sesizat ca dispozitivul ramasese blocat in ureche

Producatorii castilor minuscule si-au atins scopul si anul acesta in randul elevilor si studentilor ieseni. In perioada examenelor, castile metalice se vand mai ceva ca painea calda. Castile minuscule utilizate pentru copiat in timpul examenelor si-au castigat celebritatea in Romania in urma cu aproximativ zece ani.

Treptat, din cauza incidentelor inregistrate, numarul de elevi si studenti utilizatori a scazut considerabil. In Iasi, de la finele lunii mai si pana in prezent, la Spitalul Clinic Judetean de Urgente "Sf. Spiridon"(UPU) Iasi s-au prezentat trei tineri ieseni care au avut nevoie de ingrijiri speciale, dupa ce au constatat ca nu mai puteau scoate castile minuscule din urechi. Medicii ieseni avertizeaza faptul ca utilizarea acestor tipuri de casti poate provoca complicatii serioase.

Se poate ajunge la operatie!

Perioada examenelor a inceput si, odata cu ea, elevii si studentii si-au luat toate masurile de precautie ca le vor trece. In cautarea unei tehnici noi pentru copiat, dispozitivele metalice de aplicat in ureche si-au castigat celebritatea. Daca cu ani in urma informatiile necesare pentru examen erau scrise pe fituici, pe banca, sub banca, pe maini sau pe picioare, iata ca evolutia tehnologiei a venit la pachet si cu crearea acestor dispozitive de copiat. Ceea ce neglijeaza insa studentii si elevii in perioada de zbucium a examenelor este ca aceste dispozitive pot provoca afectiuni grave la nivelul urechii.

Medicii ORL-isti sustin ca, in general, tinerii se prezinta la spital imediat dupa examen, dupa ce constata ca nu mai pot scoate casca din ureche. Comparativ cu anii precedenti insa, cazurile de acest tip s-au diminuat.

"Putem constata o scadere a numarului de persoane care se prezinta la noi cu aceasta problema. In urma cu zece ani, cazurile de acest fel erau extrem de frecvente. Aceste casti se introduc in ureche, iar mai apoi se scot cu ajutorul unui magnet. De multe ori insa, scoaterea lor cu ajutorul magnetului nu functioneaza. Ceea ce este cel mai grav in aceasta situatie, este faptul ca, in unele cazuri, pot aparea complicatii ca inflamarea timpanului", spune Dragos Palade – medic primar ORL.

Continuarea pe bzi.ro