Proiect de lege: Salarizare in functie de studii. Angajatii, impartiti in 11 categorii de pregatire

0
64

Un nou proiect de lege depus la Senat prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor in functie de studiile absolvite de catre angajati.

Potrivit proiectului, vor fi introdusi, pentru toti angajatii din economia nationala, coeficienti de raportare la salariul minim, pe 11 categorii de pregatire si studii.

Proiectul de lege "pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala" a fost depus saptamana trecuta la Senat si este semnat de 38 de deputati PSD, PNL, USR, ALDE si UDMR, inclusiv ministrul Muncii, Marius Budai.

"Cuantumul salariului de baza minim se stabileste prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit prin hotarare a Guvernului, potrivit legii", se arata in proiectul de act normativ.

Astfel sunt reglementate 11 categorii de pregatire, de la muncitori necalificati, a caror salariu este cel minim, pana la absolventii de studii superioare de lunga durata cu doctorat in domeniul activitatii desfasurate, ale caror venituri trebuie asigurate prin multiplicarea salariul minim cu coeficientul de 2,8.

Propunerea este inregistrata pentru dezbatere la Senat, ca prim for sesizat, in procedura de urgenta. Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.

De la 1 ianuarie 2019, Romania are trei salarii minime pe economie: unul pentru studii medii (2.080 lei brut/1.263 lei net) unul pentru studii superioare (2.350 lei brut/1.413 lei net) si unul pentru sectorul constructiilor (3.000 lei brut/2.362 lei net).