Dupa un deceniu in care Iasul se afla mereu dupa orase precum Cluj, Timisoara sau Bucuresti, de data aceasta situatia s-a schimbat RADICAL • Exemplul este oferit chiar de cea mai veche institutie de invatamant superior a Romaniei – "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC • In premiera, chiar daca aveau posibilitatea sa studieze in alte mari centre academice de pe plan national, zeci de tineri au ales "Cuza" • Unii dintre ei provin chiar din afara tarii • Marturiile acestora sunt edificatoare in acest sens • Pe de alta parte, de reamintit ca (dupa Admiterea 2019 – n.r.) Universitatea "Cuza" este pe locul I (la nivel national – n.r.), dupa numarul absolventilor de liceu care au ales sa urmeze una dintre cele 15 facultati
De ani buni, Iasul se plasa dupa Cluj, Tmisoara sau Bucuresti! Cu toate acestea, anul acesta totul s-a schimbat! Avand in vedere dezvoltarea urbanistica, a zonei imobiliarelor, a industriei IT si a cresterii serviciilor educationale, capitala Moldovei a ajuns sa fie peste cele trei orase mari ale Romaniei. Concret, un exemplu in acest sens este oferit de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC).
In prim-plan sunt o serie de absolventi ai claselor a XII-a (din intreaga tara – n.r.). Chiar daca aveau posibilitatea sa studieze in alte mari centre academice, au ales institutii de invatamant superior din orasul celor sapte coline.
Reporterii Cotidianului BUNA ZIUA IASI (BZI) au reusit sa obtina, in exclusivitate, marturiile unora dintre viitorii studenti cuzisti care sunt originari din alte orase sau chiar din strainatate.
"Iasul este un oras unde trebuie sa vii daca esti IT-ist"
Avand in vedere toate acestea, raspunsul oferit de Enzo Filipo Agostino Fulberti, din Pecica – judetul Arad, absolvent al Grupului Scolar "Gheorghe Lazar", este unul care surprinde complet alegerea sa. "Eu am ajuns de curand in Iasi, in urma unei oferte de serviciu care, in primul rand, mi-a oferit oportunitatea de a creste profesional si de a invata unele aspecte ale muncii mele de tehnician IT (functia mea la momentul ofertei de a veni la Iasi) pe care doar o astfel de oportunitate ti-o poate oferi pentru a reusi in gestiunea totala a unei retele enterprise. De oferta Universitatii «Cuza» am auzit, bineinteles, de la colegii mei de serviciu, unii dintre ei fiind studenti sau fosti studenti ai Universitatii care au fost destul de incantati de aceasta universitate incat sa mi-o recomande cu multa caldura. Iasul, ca oras pentru domeniul meu de munca, este un oras unde trebuie sa vii daca esti IT-ist, un oras care alaturi de Cluj si Timisoara sunt polii de baza in aceasta industrie. Studiile mele la aceasta Universitate (de mare prestigiu, de altfel), sunt sigur ca imi vor oferi toate bazele de care am nevoie pentru a avea un viitor linistit pe plan profesional si, cu siguranta, prestigiul universitatii ofera o buna garantie a calificarilor mele in domeniul Managementului", transmite Fulberti.
"Universitatea «Cuza» este locul perfect pentru mine"
Pe de alta parte, alti tineri reliefeaza faptul ca, pentru o cariera profesionala de succes si pentru o viata intr-un oras care sa-ti deschida multe oportunitati, Universitatea «Cuza» este alegerea. "Locuiesc in comuna Tanacu, judetul Vaslui, dar am urmat studiile liceale in judetul Brasov. Tot ce am aflat despre Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» a fost de pe site-ul acesteia, care mi-a fost de mare ajutor. Am ales aceasta universitate pentru ca am gasit domeniul pe care l-am dorit si acest oras deoarece este distanta scurta dintre orase. Imi doresc un viitor mai bun, iar pentru asta trebuie sa continui studiile pentru a realiza ceea ce imi propun", spune Madalina-Florentina Burghele.
De asemenea, pentru Gabriela Maftei, care a absolvit Scoala Medie din Herta – Ucraina, UAIC si Iasul reprezinta maximul pe care l-a avut in vedere pentru viitorul sau. "Învatând la scoala am înteles ca a venit timpul când trebuie sa decid la care universitate sa-mi fac studiile mai departe. Am citit tare multe informatii pe Internet despre diferite institutii de învatamânt si am înteles ca Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi este locul perfect pentru mine. În primul rând, pentru ca studentii de la «Cuza» sunt valorosi si, obtinând diploma de aici, te poti liber angaja. În al doilea rând, universitatea din Iasi are multe legaturi cu alte universitati din Europa si pentru mine aceasta va fi o experienta ideala. Cred ca Iasul este Capitala Tineretului (din Romania – n.r.), fiindca aici învata în jur de 40 de mii de studenti. Toti sunt talentati si prietenosi si îmi va fi usor sa ma adaptez în acest oras", a declarat Gabriela Maftei.
Din Calabria – Italia sau Novoselivka – Ucraina, in Capitala Moldovei
Si pentru Mariana Calcan, originara din comuna Oancea – judetul Galati, dar care a urmat studiile liceale în Calabria, Italia, obiectivul principal a fost sa traiasca si sa studieze la Iasi. "Am ales sa fac facultatea în Iasi deoarece este un oras cultural si, sper, linistit. Am luat decizia de a ma întoarce în tara la începutul clasei a XIII-a si am început sa ma interesez doar de facultatile prezente la UAIC, fara niciun motiv. Stiam deja de existenta Universitatii «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi, chiar am primit cadou bufnita mascota a acesteia in urma cu vreo opt ani. Dar cine ar fi crezut ca voi continua studiile chiar aici? Nici macar eu. Nu stiu la ce sa ma astept de la urmatorii ani, dar sunt încrezatoare ca vor fi plini de oportunitati", spune Mariana Calcan. Alaturi de aceasta, Maryna Mohorian sustine ca UAIC este o universitate de top din Romania. "Pentru prima oara am aflat despre Universitatea «Cuza de pe site-ul universitatilor de top din România. Am aflat despre oferta admiterii de pe site-ul oficial al universitatii pentru românii de pretutindeni. Am ales sa studiez la universitatea din Iasi pentru ca e o universitate prestigioasa, numele ei garanteaza calitatea cunostintelor dobândite, pentru ca e renumita prin profesori buni, programe internationale si nivelul înalt de educatie oferit. UAIC îmi ofera posibilitatea sa profit de privilegiile pentru românii de pretutindeni, sa acumulez cunostinte, sa capat o experienta bogata de viata, sa calatoresc prin intermediul programelor internationale, sa devin profesionista în domeniul pe care mi l-am ales si sa ma angajez usor dupa absolvirea studiilor. Am ales sa studiez la Iasi pentru ca e un centru economic, comercial, istoric si cultural al României. Este unul din cele mai frumoase si curate orase din tara! E un loc pitoresc! Aceasta decizie îmi ofera posibilitatea de a ma realiza pe piata muncii si a avea un trai decent", marturiseste Mohorian, originara din Novoselivka, Raionul Sarata, Regiunea Odessa, Ucraina.
Si acest testimonial este completat de Andreea-Nicoleta Dorneanu, din Mangalia – judetul Constanta. "Sunt proaspata studenta la Facultatea de Chimie. Despre oferta de Admitere a Universitatii «Cuza» am aflat de pe pagina de Facebook si de pe site-ul universitatii. Am ales sa studiez la aceasta universitate, departe de casa, pentru ca imi place foarte mult orasul si la fel de mult si Chimia. Cred ca aceasta facultate imi va oferi multe oportunitati si nu imi va parea rau ca am ales-o".
Rectorul Toader: "Universitatea «Cuza» vine din istorie, lumineaza prezentul si viitorul societatii românesti"
In fata acestor momente si reactii frumoase si spectaculoase ale viitorilor studenti, rectorul de la "Cuza" – prof. univ. dr. Tudorel Toader oferit o reactie- concluzie edificatoare legata de reusita institutiei si emulatia creata la nivel national de catre "Cuza" si orasul Iasi.
"Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi vine din istorie, lumineaza prezentul si viitorul societatii românesti. UAIC a intrat în constiinta publica nationala si internationala, având cel mai mare numar de mobilitati, rezultat al celor peste 500 de acorduri de parteneriat încheiate cu universitati de pe toate continentele. Universitatea a atras studenti din toate judetele României pentru toate programele de studii pe care le ofera în prezent. Anul acesta, universitatea ieseana a înregistrat cel mai mare numar de candidati comparativ cu celelalte universitati. Performanta s-a datorat si utilizarii Platformei de înscriere on-line, produs lansat de peste cinci ani, dar care în aceasta sesiune de Admitere si-a consacrat dimensiunea internationala, marind vizibilitatea UAIC", a declarat rectorul Toader.