Modelul de business a fost preluat din strainatate • Cei doi ieseni au o pasiune comuna care i-a determinat sa se apuce de aceasta afacere • Dupa ce au aplicat pentru un program destinat IMM-urilor, au obtinut banii necesari pentru dezvoltarea afacerii • "Anul acesta am depus proiectul. Am semnat contractul de finantare si acum cautam furnizorii de produse", sustine unul dintre tinerii implicati in proiect
In ultimii ani apar tot mai des astfel de afaceri pe roti. Investitiile nu sunt mari, iar cei care risca cu un astfel de business spun ca merita efortul financiar si simt ca fac ceea ce le place. Este si cazul a doi tineri din Iasi care si-au investit toate economiile intr-un food truck, unde prepara diverse delicii culinare din categoria fast-food sanatos. Vlad Croitorusi Tudor Gall au renuntat la job-urile de zi cu zi si dupa ce au achizitionat anul trecut o astfel de bucatarie pe patru roti, au testat-o si au vazut ca cererea din partea clientilor este mare.
"Noi ne-am reprofilat, ca sa zic asa. Eu lucram in telecomunicatii, iar prietenul meu in comunicare si marketing, dar am renuntat la job-urile noastre pentru a face ceea ce ne place", sustine Tudor Gall.
Tanarul este in scaun cu rotile si sustine ca isi imparte sarcinile cu partenerul sau de afaceri. "Amandoi muncim pentru ca produsul final sa fie pe placul clientilor si am vazut un feed-back bun din partea tuturor celor care au cumparat de la noi produsele naturale. Noi am iesit pe piata si cu acest sos care a prins foarte bine si s-a vandut neasteptat de bine", sustine Tudor Gall.
Produse suta la suta naturale
Sosul "vedeta" este unul din ardei iuti, natural suta la suta, care s-a vandut ca painea calda imediat dupa ce au iesit pe piata cu aceasta "inventie" personala. "Nu avem suficiente produse pentru cererea mare din partea clientilor. Anul trecut am facut in toamna 400 de sticle de sosuri si s-au vandut rapid, un rezultat neasteptat pentru noi. Aceste sosuri se fac mai ales intr-o anumita perioada a anului, pentru ca depindem de producatorii din Iasi, de unde ne aprovizionam cu materia prima. Momentan luam ardeii de la doi producatori, unul dintre ei din Dumesti, dar pentru ca anul acesta ploile le-au dat peste cap productia si ar fi o problema pentru noi sa gasim materia prima, ne gandim sa facem ceva in acest sens, sa ne facem noi niste solarii cu legume. Vom cauta o sursa de finantare pentru ca in viitorul apropiat sa se concretizeze acest plan", sustine Vlad Croitoru.
Sosurile produse de cei doi tineri sunt unice prin componenta lor. Astfel, sosurile de ardei iuti fermentati suta la suta natural sunt fara conservanti, coloranti sau agenti de ingrosare si contin habanero, jalapeno, cayennem sare (3 la suta), ghimbir, condimente, o combinatie pe care au descoperit-o cei doi tineri antreprenori dupa ce au testat-o de mai multe ori pana au ajuns la rezultatul dorit.
"Pentru a obtine acest sos este necesara o perioada de fermentare, aproximativ 4-6 saptamani. Termenul de valabilitate al produsului este de 6 luni. Noi am vrut sa facem un sos pentru preparatele noastre si in cele din urma am ajuns sa il vindem in mai multe locatii din Iasi", sustine Tudor Gall.
Cei doi tineri prepara si hamburgeri, cartofi prajiti, diverse salate de sezon, toate facute cu ingrediente naturale, materia prima fiind luata de la producatorii locali din Iasi. "Eu am lucrat ca bucatar timp de un an de zile si apoi am decis impreuna cu prietenul meu sa achizitionam acest food-truck. Am inceput sa pregatim aceste preparate, am participat la diverse evenimente din Iasi si am vazut ca exista un interes din partea clientilor pentru acest tip de mancare", sustine Vlad Croitoru.
Proiect pe Start-Up Nation
Faptul ca produsele lor sunt unice, iar acest tip de afacere este unul de succes, i-a convins si pe specialistii din cadrul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Iasi si au decis ca proiectul celor doi tineri merita finantat cu banii de la bugetul de stat prin programul Start-Up Nation. Acestia vor primi 44.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii.
"Anul acesta am depus proiectul. Am semnat contractul de finantare si acum cautam furnizorii de produse. Noi avem nevoie de echipamente pe partea de imbuteliere, de aceea ne-am decis sa aplicam intr-un astfel de program", sustine Vlad Croitoru. Programul Start-Up Nation este unul dintre programele de succes derulate cu bani de la bugetul de stat, pana in prezent aproximativ 600 de planuri de afaceri fiind in implementate. Anul acesta aproximativ 400 de beneficiari vor primi banii de la stat prin intermediul acestui program.