Cum s-a terminat calvarul lor! Nu intelegeau de ce nu pot ramane insarcinate si erau plimbate de la un cabinet la altul. Cand au aflat adevarul, au izbucnit in plans!

0
64

Medicii ginecologi care distrug vieti au iesit la rampa cu cele mai dubioase scuze • Zeci sau chiar sute de iesence se confrunta cu aceasta afectiune • De putine ori medicii specialisti ieseni le prescriu teste de depistare a acestei afectiuni, fapt pentru care femeile intra in depresie, crezand ca nu vor mai avea niciodata copii

Zeci sau chiar sute de iesence sunt plimbate lunar din cabinet in cabinet, pentru a descoperi motivul pentru care nu pot ramane insarcinate. De multe ori, asa cum sustin acestea, medicii specialisti nu isi fac foarte bine treaba si asta pentru ca nu le prescriu toate testele necesare pentru a stabili motivul infertilitatii. Pretul testelor necesare depaseste de multe ori salariul mediu din Romania. Din ce in ce mai multe iesence renunta la ideea de a mai avea un copil, dupa ce medicii au grija sa le convinga ca sufera de afectiuni netratabile, care influenteaza infertilitatea. De cele mai multe ori, cand femeile nu s-au multumit cu raspunsul unui singur medic, au aflat ca trompele infundate sau nepermeabile pot fi una dintre cauzele infertilitatii.

A asteptat cinci ani un diagnostic

Anisoara Mocanu este o femeie in varsta de 31 de ani, are aproximativ cinci ani de cand a inceput sa se gandeasca si sa lucreze activ pentru a concepe un copil. Aceasta sustine ca a consultat mai mult de patru medici pe parcursul acestor ani, si asta pentru ca sarcina nu se prindea. A incercat toate metodele si toate medicamentele prescrise de specialisti, insa nu a primit niciun raspuns. "Eram casatorita cu sotul meu deja de patru ani, cand toata lumea incepea sa insiste cu intrebari legate de nasterea primului copil. Incepusem sa devin deja frustrata ca incercasem toate metodele si nu aveam niciun raspuns pozitiv. Imi amintesc ca in al cincilea an de cand incercasem tot ce se putuse, a venit la mine in vizita o prietena care locuieste in Elvetia si mi-a spus ca si ea s-a confruntat cu aceleasi probleme si ca medicii de acolo ar fi descoperit ca avea trompele infundate. Am mers la medicul ginecolog si am cerut eu in mod expres sa-mi faca aceasta analiza, sa vad daca nu cumva aceasta problema m-a afectat si pe mine, si raspunsul a fost pozitiv. Nu am inteles nici pana in acest moment de ce nu au fost capabili medicii ginecologi vizitati de mine sa-mi spuna sa fac aceasta analiza. Ar fi scurtat timpul de asteptare a unui copil si, in acelasi timp, nu as mai fi cheltuit atat de multi bani pe tratamente care nu mi-au folosit si care, pe parcurs, mi-au cam distrus ficatul", spune Anisoara Mocanu.

I-a prescris anticonceptionale de la 15 ani

Andreea Berescu la varsta de 28 de ani suferea de sindromul ovarelor polichistice. Medicii au pus pe seama acestui aspect faptul ca nu reuseste sa obtina o sarcina. Inca de la varsta de 15 ani, medicul ginecolog i-a prescris anticonceptionale, motiv pentru care, asa cum spune aceasta, metabolismul ei a fost dat peste cap. Dupa lungi cautari, a descoperit faptul ca nu ovarul polichistic a influentat perioada de asteptare a unui copil, ci trompele infundate. "Cand am decis impreuna cu sotul meu sa avem un copil, am mers la un medic ginecolog destul de cunoscut in Iasi. Am facut atunci niste teste si mi-a spus ca am ovar polichistic. Stiam asta deja, pentru ca la 15 ani am fost diagnosticata pentru prima data cu aceasta afectiune. Inca de pe atunci, am tot luat anticonceptionale, pentru ca asta, asa cum spunea medicul, imi regla ciclul menstrual. Intra-adevar, daca nu luam pastilele, menstuatia mea putea veni si odata la trei patru luni. Mi-a spus ginecologul sa incerc un an de zile sa raman insarcinata si daca dupa acest an nu reusec, abia atunci sa merg sa facem si alte teste. Intre timp, trebuia sa iau pastile Duphaston timp de zece zile pe luna, calculate din cea de-a 16 a zi de la menstruatie. Dupa mai bine de un an, am mers din nou la control. Medicul mi-a spus ca motivul pentru care nu am ramas insarcinata poate fi cauzat de ovarele mele polichistice sau de sotul meu. Atunci i-a prescris si lui niste teste. Le-a facut pe toate si reiesea ca nu are nicio problema. Imi pierdusem speranta ca voi avea vreodata copil, vazand toate acestea", spune Andreea.

Aceasta povesteste ca in anul 2017, la doi ani de cand fusese ultima data la ginecologul care aproape a convins-o ca nu va putea avea un copil, aceasta a plecat in Republica Moldova, pentru ca auzise ca acolo se face fertilizare in vitro. Dupa cateva proceduri, femeia a reusit sa obtina o sarcina, iar acum are o fetita sanatoasa in varsta de doi ani. Sustine ca medicii de acolo au descoperit ca ea de fapt avea trompele infundate si a decis ca nu mai vrea sa astepte, asa ca a facut toate procedurile aferente fertilizarii in vitro, iar sarcina s-a prins imediat.

Ce spun medicii?

Medicii specialisti sustin ca una dintre cauzele tratabile pentru trompele infundate este producerea de mucus in trompe. Motivele aparitiei acestuia sunt diferite, insa cat mucus se formeaza este aspectul care intereseaza cel mai mult. Atunci cand corpul produce mai mult mucus decat este necesar, trompele se blocheaza. Cand trompele sunt blocate de catre tesut sau adeziuni in cantitati mici, se poate recurge la laparoscopie pentru indepartarea acestora si eliberarea tuburilor. Imposibila poate fi rezolvarea acestei probleme, daca sunt identificate obstructionari de dimensiuni mai mari, spun medicii. Tratamentul in asemnea cazuri poate fi imposibil.

"Daca înfundarea este cauzata de deteriorarea unei sectiuni a trompei, chirurgul poate îndeparta segmentul în cauza si lega partile sanatoase. Diagnosticarea permiabilitatii trompelor uterine se face prin metoda HyCoSy, tot mai des utilizata si preferata de multe clinici din strainatate, precum si în clinica noastra. Ce înseamna HyCoSy? Prescurtarea vine de la «Histerosalpingo contrast sonografia» si este o metoda de investigare cu multe avantaje. Procedura este usor de efectuat si dureaza aproximativ 15 minute si evita expunerea pacientei la razele X, evita disconfortul si riscul de infectie tubara. Specialistii în infertilitate prefera HyCoSy si pentru faptul ca ofera în timp real informatii despre întreaga cavitate uterina, astfel, poate determina prezenta sau absenta polipilor, fibroamelor si a chisturilor ovariene", spune dr. Adrian Bors, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare in tratarea infertilitatii si medicina reproductiva la Clinica Omini din Iasi. Acesta mai adauga faptul ca sansele spre o sarcina sunt posibile dupa o astfel de interventie de dezobstructie a trompelor, însa acestea sunt mici si depind de metoda de tratament utilizata, precum si de complexitatea înfundarii trompelor. Astfel, cu cat blocajul este mai aproape de ovare, cu atât sansele spre o sarcina scad.

Ratele de succes sunt de asemenea mici atunci când se intervine chirurgical asupra trompelor, datorita unei infectii sau a unei sarcini extrauterine. Uneori, operatiile în aceasta zona presupun riscuri considerabile de sarcini extrauterine viitoare.