Secrete financiare din timpul lui Lenin

0
123

Secrete financiare din timpul lui Lenin. Lenin nu a cunoscut niciodată lipsurile materiale nici în Rusia nici în străinătate. În perioada exilului nu a muncit nici măcar o zi.  A călătorit mult, a stat la hoteluri scumpe sau în case închiriate în staţiuni de odihnă.

A fost angajat ca asistent al avocatului pledant A. N. Hardin în 1892. A lucrat doar 18 luni pentru acesta. Când a început Revoluția din Octombrie, Lenin era angajat de mai puțin de doi ani.

Mama lui Lenin, Maria Alexandrovna Ulianova, a moştenit de la soţul ei o treime din moşia Kokușkino. Această cotă din moșie a fost vândută, iar banii au fost depuși în cele din urmă într-o bancă.

Doar ca Maria Alexandrovna Ulianova a călătorit, la rândul ei, mult. De trei ori în Elveția, Germania și Franța, de două ori fiind însoțită de fiica sa, Maria (Maniașa). Aceasta din urmă a petrecut aproape doi ani în Germania și Franța.

Secrete financiare din timpul lui Lenin

Principala sursă de venit a fost desigur fondul special al Partidului, fond despre care nu se pomenește niciodată în actele oficial. Deşi nu e pomeneşte în actele oficiale de acest fond, existenta îi este recunoscută de Lenin în bogata lui corespondență.

Acest fond era alimentat din cotizațiile membrilor de partid. Din donații particulare, (precum cele ale lui Maxim Gorki sau cea cunoscută ca Afacerea Schmidt.

Bani mai intrau în acest fond şi din exproprieri revoluționare, delapidări sau atacuri banditești asupra birourilor de poștă, a caselor de bilete din gări și asupra băncilor.

Cea mai cunoscută expropriere a fost atacul asupra a două camioane cu bani, la 26 iunie 1907 în Piața Erevan din Tiflis, când au fost furate 340.000 de ruble de către o echipă condusă de Stalin.

Controlul asupra acestui fond special, la care Lenin n-a renunțat nici în timpul exilului și nici după victoria revoluției bolșevice, a fost unul dintre merele discordiei care a împiedicat încercările timide de reunificare a bolșevicilor și menșevicilor.