Marțea Seacă din Săptămana Patimilor. Ce trebuie să faci în această zi?

0
68

Duminică, 19 aprilie, are loc Paștele 2020, când creștinii ortodocși prăznuiesc Învierea Domnului. În Săptămâna Mare, toţi credincioşii să ierte şi să se împace cu toţi cei cu care au fost în duşmănie și să spere la o viață trăită în înțelegere cu sine și cu cei din jur.

Marțea Mare sau Marțea Seacă din Săptămâna Patimilor

La Biserică se citește predica lui Iisus de pe Muntele Măslinilor, când Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat. Denia de Marți din Săptămâna Patimilor:

– pomenirea celor zece fecioare și a candelei de ulei. Cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar celelalte cinci au avut și candelă și ulei. Candelă fără ulei reprezintă realizarea de șine în totală nepăsare de ceilalți. Candelă cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie.

Tradițiile și superstițiile din Marțea Mare sau Marțea Seacă. Țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile. De asemenea, ziua este caracterizată de practici magice ambivalente, ce utilizează atât magia negativă (interdicții pentru a nu stârni golul, secul, nenorocul), cât și pe cea pozitivă (scăldatul ritualic, pentru a seca bolile).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.