Comorile vegetale in Egiptul antic

0
70

Comorile vegetale în Egiptul antic. În anii 700-600 i.Ch., faraonii si unii demnitari egipteni erau îngropați în camere funerare ai căror pereți erau decorati cu flori. Acestea se regăseau și pe corpurile ilustrelor mumii învelite cu fâșii de pânză, dobândind astfel un aer sărbătoresc. Cu trecerea timpului, acestea erau dispuse în aranjamente elaborate cu un simț artistic rafinat.

Aranjamentele se regăseau în diverse forme : de ghirlande, care simbolizau ciclul vieții și al reînvierii, de coroane, gulerase…

Cele mai agreate flori sau plante erau nufărul albastru și alb, ferigă, nemtisorul de câmp, acacia de Nil, diocul (ghioc) albastru, mușețelul, ferigă, frunzele de măslin, curmal, de smochin, de țelină, mușețelul, fructele de mandragoră de Palestina etc.

Comorile vegetale în Egiptul antic

Pe pieptul mumiei lui Ramses al ÎI-lea au fost depuse ghirlande, fructe iar de-a lungul picioarelor, și flori cu tulpină. Sarcofagul era acoperit cu aranjamente florale și fructe.

Cel mai probabil aceste obiceiuri au apărut în urmă campanilor militare ale faraonului Thutmosis (prin 1500 i.Ch.). Acolo s-au transportat mari cantități de plante, arbuști, pentru a fi cultivați în Egipt. Formele atrăgătoare ale plantelor și fructelor de mari dimensiuni i-au atras și pe bijutieri care au realizat broșe sau coliere. Femeile din înaltă societate le purtau în diverse ocazii. Prin secolul al IV-lea i.Ch., grecii au adus în Egipt mirt și mai ales trandafiri, florile care au detronat nufărul, considerat regină florilor.