Investitii de sute de milioane de euro in Vaslui

0
81

Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti, sistemul integrat de management al deseurilor solide in judetul Vaslui si reabilitarea, modernizarea si echiparea Spitalului Judetean de Urgenta sunt cele mai importante proiecte cu finantare europeana demarate in judetul nostru.

101,8 milioane de euro costa proiectul de reabilitare a sistemului de alimentare cu apa, canalizare si epurare si trebuie finalizat  pana la sfarsitul anului 2017.Celelalte doua proiecte au termen de finalizare 30 iunie 2016 si au o valoare totala de 47 de milioane de euro.

Pentru anul 2016, Consiliul Judetean Vaslui demareaza noi proiecte si acceseaza noi fonduri europene pentru reabilitarea si modernizarea unui drum din Barlad care are sa decongestioneze traficul de pe artera principala DN24, pentru construirea unui parc stiintific si tehnologic in orasul Vaslui, a unui complex muzeal intitulat “Satul Moldovenesc” si nu in ultimul rand, pentru restaurarea statiunii balneare de la Ghermanesti.

Se urmareste totodata si restaurarea obiectivelor de patrimoniu, mai exact Manastirea Parvesti si bisericile “Sf. Gheorghe” din Lipovat si “Adormirea Maicii Domnului” din Rebricea.

Tot pe lista obiectivelor anului 2016 stau si modernizarea si dotarea Muzeului “Vasile Parvan” din Barlad si  reabilitarea termica a unor importante edificii din judet, precum Palatul Administrativ si clădirea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Vicepresedintele CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, a afirmat  “Cum 2016 a debutat sub auspicii destul de dure, bugetul Vasluiului fiind mai mic decat anul trecut, noi trebuie sa ne redimensionam activitatile planificate. Ceea ce va spun eu nu este deloc electoral, ci la modul concret. Va prezint proiectele prioritare pentru accesarea de fonduri post-aderare 2014-2020. Sunt 14 proiecte, care pot fi un tablou complet despre ceea ce facem si in 2016, si in 2017, pana in 2020. De asemenea, cred ca este foarte bine sa vedeti si dumneavoastra ce surse de finantare exista incepand din 2014 pana in 2020. Se întelege ca noi vom aplica pentru toate aceste cinci surse de finantare, ca si comunele, orasele si municipiile”.

Tot Bichinet a mai spus ca “Cei care fac proiecte, in cazul nostru, CJ, le depun la ministere, la Agentia Nord-Est sau direct la Bruxelles. Acestea pot avea succes sau nu”.

Sursele de finantare ale acestor proiecte pe care institutia vasluiana incearca sa le acceseze sunt Fondul European de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul de coeziune (FC), Fondul social European (FSE), Fondul European agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) si Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime (EMFF).