Ilie Vonica, omul de afaceri care a construit grupul Polisano de la Sibiu, cu afaceri de peste 300 mil. euro si 2.000 de angajati, s-a aruncat ieri de la etajul casei sale, gest pus pe seama presiunilor generate de o ancheta de frauda demarata de procurori.
Decesul lui Ilie Vonica, 59 de ani, cel mai puternic roman din industria de sanatate, care avea businessuri cu spitale private, clinici, distributie, retail si productie de medicamente, a fost un soc pentru mediul de afaceri, in conditiile in care surse judiciare citate de Mediafax arata ca s-ar fi sinucis. Aceleasi surse mai spun ca omul de afaceri si-ar fi explicat gestul printr-o scrisoare de cinci pagini, care nu va fi facuta publica la solicitarea familiei.
„Viziunea sa a fost de a crea un holding. (…) Este o performanta ca un medic sa reuseasca sa creeze o asemenea structura (…)“, a spus un manager din industria de sanatate, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
In urma cu doua saptamani, reteaua de farmacii Reteta, ce face parte din grupul de firme controlat de omul de afaceri sibian, a intrat in atentia procurorilor, care o suspecteaza ca ar fi facut parte dintr-un circuit ilegal de decontare a unor retete false, care ar mai implicat si medici de la Fundeni si care a creat o paguba de 3,5 mil. euro statului.
Ioana Vonica, sotia omului de afaceri, a fost arestata in acest dosar, alaturi de alte opt persoane, printre care si medici de la Institutul Clinic Fundeni. Presiunea uriasa generata de anchetele autoritatilor, care fac publice detalii din dosare, ii determina pe multi dintre cei anchetati sa cedeze.
Medic ginecolog, Ilie Vonica si-a cladit un imperiu din afacerile cu medicamente, principala sa firma din grup, Polisano SRL, care a avut afaceri de 330 mil. euro anul trecut, se claseaza intre primele zece companii controlate de antreprenori romani. Vonica s-a numarat printre putinii antreprenori romani care au obtinut ajutoare de stat. In 2012 Polisano s-a aflat pe locul sapte in topul companiilor care au avut contracte cu statul, conform unui clasament al ZF.
„Este o pierdere, un soc. Si ce am citit in ultima perioada (despre cazul retetelor false – n.red.) a fost un soc. Era un om de afaceri foarte cizelat, educat, cu o abordare profesionista. In afaceri s-a ghidat dupa principiul ca daca avea nevoie de ceva pentru firme, producea singur“, spune un manager familiar cu situatia, care a explicat ca in acest fel pe langa activitatea din industria de sanatate, avea si un dealer auto, firma de constructii, atelier de mobila, fabrica pentru geamuri termopane, precum si o ferma de animale. Pe langa dealerul auto, niciuna dintre aceste activitati nu figureaza pe site-ul oficial al grupului si nici nu exista informatii publice despre acestea.
Nu voia sa vanda
Vonica isi prezenta grupul ca fiind primul complet integrat din domeniul medical din Romania, avand policlinici, laboratoare, spitale private, centre de fertilizare in vitro, retea de farmacii, distributie si productie de medicamente. In trecut, Vonica a avut si afaceri pe segmentul de dializa, pe care insa le-a vandut in 2011. De asemenea, el mai avea activitati de suport precum un dealer Toyota, service auto Citröen, agentie de turism proprie, proiecte de sport si agrement, constructii imobiliare si real estate.
Extrem de discret, Ilie Vonica acorda cu greu interviu si a participat la putine evenimente publice. Desi a vandut businessul de dializa, de-a lungul timpului a sustinut ca intentia sa este sa dezvolte afacerile in care se implica, nu sa iasa din ele.
De-a lungul timpului in piata au existat informatii potrivit carora, Vonica ar fi fost tatonat de investitori interesati de businessurile in care se implica.
„Nu am vrut sa vand. Cred ca pot sa cresc firmele din grup singur, sa le duc pe primele locuri in industriile in care sunt prezente. Ele sunt deja in top cinci. Nu fac business ca sa vand. Fac business ca sa-l dezvolt. Avem 1.500 de angajati. Oamenii acestia depind de mine“, spunea el intr-un interviu acordat Ziarului Financiar in 2009.
Isi facea timp si pentru consultatii
In 1982, Ilie Vonica a terminat Facultatea de Medicina Generala la Timisoara, iar apoi a fost medic stagiar la Spitalul Judetean Sibiu. Chiar si dupa ce businessul sau trecuse de 100 de milioane de euro, continua sa acorde consultatii.
Ilie Vonica a pus bazele afacerilor sale inca din timpul rezidentiatului, in 1992, dupa ce a imprumutat o parte din bani de la prieteni.
Primul sau business a fost o „mica policlinica intr-o casuta cu patru camere“, dupa cum avea sa spuna si unde au functionat sase cabinete medicale si un laborator. Au fost „patru medici la inceput, apoi 50, si tot asa“, spunea Vonica in 2009, intr-unul dintre putinele interviuri pe care le-a acordat.
Nu se gandise la o retea nationala si nici nu avea planuri de extindere. Dupa ce timp de cateva luni a adus bani de acasa, a reusit sa-si acopere cheltuielile si a inceput sa se dezvolte. S-a gandit apoi sa incerce si distributia de medicamente, in 1994, iar un an mai tarziu a inceput importul.
„Nu poti sa vii cu dogme“
„Eu sunt medic si ma pricep in general la lucruri care se desfasoara in domeniul sanitar: servicii medicale, medicamente, aparatura medicala. Lucrurile se miscau destul de repede in anii ’90 si era normal ca fiecare sa se gandeasca cum sa-si extinda activitatea”, isi justifica Ilie Vonica decizia de a investi in mai multe domenii in sanatate.
Se implica personal in fiecare dintre businessuri si dorea ca familia sa lucreze in cadrul proiectelor sale.
„Trebuie sa-ti structurezi businessul in functie de piata si in functie de competitie. Nu poti sa vii cu dogme“, mai spunea omul de afaceri.
A marturist ca una dintre ambitiile sale de antreprenor a fost sa puna bazele uneia dintre cele mai mari fabrici de medicamente din Romania.
A fost interesat de achizitia Antibiotice Iasi, atunci cand statul a dorit sa privatizeze compania, insa in final proiectul sau a fost Polipharma Industries, facilitate care se intinde pe o suprafata de 33.000 de metri patrati.
Anul trecut, Polisano incepuse si o investitie intr-o sectie de productie a medicamentelor oncologice.
In ce a constat cazul retetelor false in care a fost implicat
In urma cu doua saptamani, noua persoane au fost arestate preventiv, printre acestea numarandu-se trei medici de la Institutul Clinic Fundeni si Ioana Vonica, sotia omului de afaceri Ilie Vonica, intr-un dosar de retete false, care ar fi adus un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.
Medicii de la Fundeni au intrat in atentia procurorilor, care ii suspecteaza ca ar fi scris 1.000 de retete false pe numele unor pacienti care nu au beneficiat de acestea, circuitul fiind completat de reprezentantii unei firme ce detine un lant de farmacii care ar fi decontat fraudulos aceste retete, potrivit Mediafax.
In aceasta ancheta au fost facute perchezitii si la lantul de farmacii Reteta (parte din grupul Polisano), conform aceleiasi surse, unde au fost verificate peste o mie de retete decontate, in valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, si facturi fiscale.
Anchetatorii suspecteaza ca prin farmacii din aceasta retea s-ar fi efectuat achizitii fictive de la firme fantoma si fara a avea autorizatie de distributie de la Agentia Nationala a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente in domeniul oncologic si hematologic, au mai spus aceleasi surse.
Cine a fost Ilie Vonica
Ilie Vonica a fost unul dintre cei mai puternici antreprenori locali din industria locala de medicamente, care si-a inceput businessul in urma cu 20 de ani in servicii private la Sibiu, dar pe care l-a extins apoi atat pe segmentul de policlinici, cat si cu spitale private, centre de fertilizare in vitro, retea de farmacii, distributie si productie de medicamente, cat si cu activitatI de suport precum un dealer Toyota si service auto Citröen, agentie de turism, proiecte de sport si agrement, constructii imobiliare si real estate.
Grupul pe care el il coordona a ajuns la aproximativ 2.000 de angajati si la afaceri de peste 350 mil. euro, printre firmele din grup numarandu-se Polisano SRL (distributia, cea mai mare firma din grup), Reteta (o retea de farmacii), Polipharma Industries (fabrica), Clinica Polisano (clinicile) dar si altele.
In 1982, Ilie Vonica a terminat Facultatea de Medicina Generala la Timisoara, iar apoi a fost medic stagiar la Spitalul Judetean Sibiu. Ilie Vonica a pus bazele afacerilor sale inca din timpul rezidentiatului, in 1992, dupa ce a imprumutat o parte din bani de la prieteni. Primul sau business a fost o „mica policlinica intr-o casuta cu patru camere“, si unde au functionat sase cabinete medicale sI un laborator. Au fost „patru medici la inceput, apoi 50, si tot asa“, spunea Ilie Vonica pentru ZF in 2009, intr-unul dintre putinele interviuri pe care le-a acordat.
Nu se gandise la o retea nationala si nici nu avea planuri de extindere. Dupa ce timp de cateva luni a adus bani de acasa, a reusit sa-si acopere cheltuielile sI a inceput sa se dezvolte. S-a gandit apoi sa incerce si distributia de medicamente, in 1994, iar un an mai tarziu a inceput importul.
„Eu sunt medic si ma pricep in general la lucruri care se desfasoara in domeniul sanitar: servicii medicale, medicamente, aparatura medicala. Lucrurile se miscau destul de repede in anii ’90 si era normal ca fiecare sa se gandeasca cum sa-si extinda activitatea”, isi justifica Ilie Vonica decizia de a investi in mai multe domenii in sanatate.
Ce spunea in interviurile acordate ZF
Aprilie 2011
Am dorit dintotdeauna sa ma dezvolt si in industria de medicamente. In momentul de fata acest proiect se numeste Polipharma Industries. Va fi una dintre marile fabrici de medicamente din Romania
Noiembrie 2010
Cu foarte putine resurse de la banci, cu ajutorul fondurilor europene pe care le-am castigat, vom da drumul la productia de medicamente. Reteaua de farmacii a inceput sa fie dezvoltata in 2007-2008 si este o linie de business prioritara pentru noi. Suntem intr-o campanie de consolidare de brand. Deschidem una-doua farmacii pe luna, speram ca pana la sfarsitul anului viitor sa ajungem la 70 de farmacii si sa avem acoperire nationala.
August 2009
Trebuie sa-ti structurezi businessul in functie de piata si in functie de competitie. Nu poti sa vii cu dogme. Nu am vrut sa vand. Cred ca pot sa cresc firmele din grup singur, sa le duc pe primele locuri in industriile in care sunt prezente. Ele sunt deja in top cinci. Nu fac business ca sa vand. Fac business ca sa-l dezvolt. Avem 1.500 de angajati. Oamenii acestia depind de mine.
Articol publicat in editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 04.06.2014