Teodorovici:”Acciza la combustibili propusa de noi in Codul fiscal sa fie redusa de anul viitor a fost eliminata de Senat”

0
115

Senatul a decis sa elimine din proiectul Codului fiscal masura privind reducerea accizei la combustibili, din 2016, ceea ce ar insemna un efort pe buget mai mic cu peste trei miliarde lei, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, la o emisiune televizata difuzata duminica la ProTV.

‘Acciza la combustibili propusa de noi in Codul fiscal sa fie redusa de anul viitor a fost eliminata de Senat, de Comisia de buget, saptamana aceasta. Asta inseamna un efort pe buget mai mic cu 3 trei miliarde si ceva de lei, aproximativ. Este o propunere a Comisiei de buget. Sa vedem cum iese din Plenul Senatului si mai ales din Camera Deputatilor, unde se va decide forma finala a Codului fiscal’, a spus Teodorovici.

Proiectul noului Cod Fiscal prevedea diminuarea nivelului accizelor la motorina de la 1.897,08 lei/1.000 litri la 1.518,04 lei/1.000 litri (cu 20%). De asemenea, la benzina fara plumb nivelul accizelor se diminua de la 2.035,40 lei/1000 litri la 1.656,36 lei/1000 litri (cu circa 19%), iar la benzina cu plumb de la 2.327,27 lei/1000 litri la 1.948,23 lei/1000 litri (cu circa 18%).

Eugen Teodorovici a mentionat, totodata, ca Senatul a facut un amendament privind impozitul pe dividende, propunand scaderea acestuia la 5%, in loc de eliminarea propusa in proiectul de cod Fiscal.

‘In Senat s-a facut un amendament si s-a propus o impozitare cu 5% de la 1 ianuarie 2016. Este totusi o scadere substantiala, de la 16% cat este azi la 5%. Este decizia Parlamentului si nu pot sa comentez ce aproba Parlamentul. Este o decizie a Comisiei de buget a Senatului. Se va supune aprobarii Plenului Senatului si dupa aceea in Camera Deputatilor va fi faza finala. Asa cum este pusa azi de catre Senat, noua ca si Minister al Finantelor, ne creeaza un plus acest 5%, inseamna undeva la jumatate de miliard de lei in plus, bani adusi la bugetul de stat. Pentru noi ca si Minister de Finante creeaza un avantaj’, a explicat oficialul MFP.

Potrivit ministrului Finantelor, aceste doua exemple de eliminare a unor masuri de relaxare fiscala ar aduce un plus de circa 3,5-4 miliarde lei la bugetul de stat.

Pe de alta parte, Eugen Teodorovici a mentionat printre masurile care vor ramane cu siguranta in noul Cod fiscal reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si eliminarea taxei pe stalp.

‘Taxa pe stalp tin sa fie eliminata pentru ca mai mult incurca decat sprijina, si pe noi, la buget, si mai ales piata. (…) Este greu de cuantificat, de masurat, e un proces extrem de complicat si care poate sa duca la o crestere a pretului la anumite utilitati, pentru ca sunt multe companii de stat care au o astfel de infrastructura voluminoasa. Punand taxa pe stalp, automat costul ala se se duce in tarif, la utilitati, apa, curent…Deci, indirect, cresc tariful catre populatie. De asta spun ca trebuie eliminata’, a afirmat ministrul Finantelor.

AGERPRES