Ciolos: Trebuie reduse datoriile companiilor de stat

0
94

Companiile de stat trebuie sa aiba in vedere la elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli reducerea platilor restante, astfel incat la finele anului 2016 acestea sa fie diminuate cu minimum 15% fata de cele programate la 31 decembrie 2015, potrivit unui memorandum aprobat miercuri de Guvern. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, la sfarsitul lui 2014, nivelul arieratelor era de 3,4 miliarde lei. Guvernul a propus reducerea lor cu 45% pana la sfarsitul lui 2015, insa tinta nu a fost atinsa. Asfel, in prezent, nivelul arieratelor este de peste 2 miliarde de lei.

„Avem o tinta de reducere de 15% a platilor restante fata de cele programate la sfarsitul lui 2015”, a spus Dan Suciu. Acesta a precizat ca modalitatea prin care poate fi calculat acest procent va fi stabilita de institutiile care au in subordine companiile de stat. „Unele companii pot avea o reducere a arieratelor mai mare de 15%, altele mai mica de 15%, dar media pe ministerul sau pe unitatea administrativa care gestioneaza companiile respective trebuie sa fie de 15%”, a spus Dan Suciu. Memorandumul aprobat miercuri prevede masuri ce trebuie avute in vedere la elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul 2016 ale operatorilor economici de stat. Potrivit unui comunicat al Guvernului, la elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul 2016, se va avea in vedere reducea platilor restante, astfel incat la finele anului 2016 acestea sa fie diminuate cu minimum 15% fata de cele programate la 31 decembrie 2015, potrivit unui comunicat al Guvernului. Organele administratiei publice centrale pot aproba reducerea sau eliminarea platilor restante la operatorii economici aflati in subordinea, in coordonarea sau in portofoliul acestora si in alte procente, astfel incat reducerea platilor restante cumulate pentru acesti operatori sa respecte procentul de 15%. Organele administratiei publice centrale pot depasi limita platilor restante cumulate in cazuri temeinic justificate, cu aprobarea de catre Guvern, prin memorandum.

In termen de 15 zile de la aprobarea acestui memorandum, organele administratiei publice centrale vor prezenta Ministerului Finantelor Publice situatia privind reducerea platilor restante detaliata pe operatori economici. De asemenea, la elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli trebuie sa fie completata anexa de fundamentare ce insoteste bugetul de venituri si cheltuieli, cu masuri concrete pentru realizarea reducerii platilor restante. De la 1 septembrie 2013 a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara. In conformitate cu prevederile respectivei Ordonante, operatorii economici cu capital sau patrimoniu detinut direct sau indirect de stat vor prezenta bugetele de venituri si cheltuieli organelor administratiei publice centrale in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea sau in portofoliul carora se afla, in termen de 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat, cu exceptia societatilor comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata, care vor prezenta bugetul de venituri si cheltuieli in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii anuale a bugetului de stat. Organele administratiei publice centrale sau locale, care au in subordine, in coordonare, sub autoritate ori in portofoliu operatori economici, au obligatia ca, in termen de maximum 15 zile de la primirea proiectelor bugetelor de venituri si cheltuieli, sa elaboreze si sa transmita in vederea avizarii documentatia necesara aprobarii acestora sau sa le aprobe, dupa caz.