Ce se va intampla cu tigarile slim si mentolate? Romania risca o actiune europeana de sanctionare

0
86

Romania trebuie sa aiba in vigoare, pana pe 20 mai 2016, o lege care sa transpuna corect directiva europeana privind produsele din tutun, a declarat, marti, agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu. Directiva care trebie transpusa prevede, printre altele, eliminarea treptata de pe piata a tigarilor slim si a celor mentolate.

„Din punctul nostru de vedere situatia este simpla si clara: directiva privind produsele din tutun are termen de transpunere pana la 20 mai 2016. Pana atunci, noi va trebui sa avem o lege interna care sa fie in vigoare si care sa transpuna directiva. Orice abatare de la aceasta regula creeaza riscul unei actiuni de infringement pentru necomunicarea masurilor de transpunere” – a spus Radu, care este subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca in cadrul discutiilor cu celelalte ministere privind transunerea directivei pozitia MAE a fost pentru transpunerea corecta si la timp a actului normativ european in legislatia romaneasca.

„La aceasta directiva, din fericire, s-a lucrat si se lucreaza asiduu, mai ales in ultima perioada. Este un comitet interministerial. Pozitia MAE a fost una constanta de transpunere in termen si corect a directivei”, a afirmat agentul Romaniei la CJUE.

Radu a precizat ca in prezent, la Ministerul Sanatatii, care coordoneaza transpunerea directivei, exista un proiect de lege avansat.

„Avem un proiect de lege in stadiu avansat, care inca se discuta si avem o directiva care este inca in termenul de transpunere. Parlamentul si-a inceput activitatea si, in conformitate cu calendarul, urma ca in luna februarie sa introduce proiectul in Guvern. Proiectul de lege este la Ministerul sanatatii, ei sunt coordonatorii, dar sunt mai multe ministere implicate, MAE, Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne , Consiliul Concurentei”, a mentionat oficialul.

Horatiu Radu a apreciat cava directiva europeana si legea romaneasca de transpunere a acesteia vor avea „un impact” asupra sanatatii populatiei.

La o intalnire cu oficialii din Comitetul interministerial, din 21 ianuarie, reprezentantii unor companii producatoare de tigari – British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris –  au solicitat prorogarea termenului de fabricatie, la 6 luni de la intrarea legii in vigoare.

„Subliniem, de la bun inceput, ca dorim sa ne conformam prevederilor Directivei, a carei transpunere am solicitat-o oficial, in mod repetat, pe parcursul ultimului an si jumatate. La fel ca orice alta industrie, avem nevoie, insa, de minimum sase luni pentru adaptarea proceselor de productie”, au explicat producatorii.

ANAF vrea reglementari mai putin stricte pentru producatorii de togari

Potrivit discutiilor din sedinta Comitetului interministerial privind transpunerea directivei europene pentru produsele din tutun, Agentia nationala de Administrare Foscala s-a exprimat pentru instituirea unor reglementari mai putin stricte pentru producatorii de tigari.

„ANAF atrage atentia asupra faptului ca o reglementare foarte stricta va conduce la cresterea contrabandei si nu va rezolva problema de sanatate a populatiei, avand in vedere ca Romania are in jur 2.070 km de frontiera externa a UE” – se arata in minuta sedintei Comitetului interministerial din 19 ianuarie 2016.

In schimb Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Sanatatii s-au exprimat pentru transpunerea la timp a directivei europene care va elimina treptat tigarile aromate si pe cele slim.

„MAE va trimite o scrisoare Comisiei Europene prin care va solicita un punct de vedere referitor la posibilitatea prorogarii termenului, insa subliniaza ca termenul e 20 mai 2016 trebuie respectat si este iporant sa respecta calendarul propus, asfel incat proiectul de lege sa fie transmis cat mai repede in Parlament, avand in vedere ca este an electoral” – se mai arata in document.

La randul sau, Ministerul Sanatatii a aratat ca, in cadrul unei sedinte a Directiei Generale Sanatate (DG ANTE) a Comisiei Europene, s-a conchis ca tigrile aromate si pachetele slim, care vor fi scoase de pe pata, „reprezinta un procet foarte mic din productie”.