Adio bani europeni. Fara transparenta nu mai vedem un eurocent

0
77

Romania risca ca platile pentru programele cu finantare europeana sa fie suspendate automat incepand din 2017. Cuiul lui Pepelea sunt patru legi privind achizitiile publice care trebuie adoptate de Parlament pana pe 18 aprilie, astfel incat tot pachetul legislativ conex sa fie aplicabil de anul viitor.

„Reforma sistemului de achizitii publice este o conditionalitate ex-ante care se aplica tuturor programelor cu finantare europeana, pe perioada de finantare 2014 -2020. Nerespectarea termenelor duce la suspendarea automata a platilor pe toate programele cu finantare europeana”, a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu.

Pachetul de legi privind achizitiile publice, transpune in legislatia nationala directiva europeana in domeniu,  si va aduce reguli noi astfel incit sa exista mai multa transparenta si eficienta in cheltuirea banilor publici si europeni

Top 5, autoriati sanctionate
Agentia Nationala pentru Achizitii Publice  (ANAP) a demarat in februarie si martie 2016 un numar de 46 actiuni de control pentru a verifica modul in care sunt distribuite contractele. Rezultatul: au fost intocmite 43 de procese verbale de sanctionare in valoare totala de 1,62 milioane de lei. In topul autoritatilor contractuale sanctionate s-a aflat orasul Tecuci (200.000 lei) pentru divizarea contractelor de achizitie publica in sume mai mici care sa scape procedurilor de atribuire prin licitatie. Pentru aceleasi fapte au mai fost sanctionate si Administratia Nationala Apele Romane (160.000 lei), orasul Cisnadie (122.000 lei) si comuna Aroneanu (90.000 lei). Si Bucurestiul a fost amendat cu 160.000 de lei pentru atribuirea de contracte prin negociere fara publicarea unui anunt.

14, 44 miliarde de euro a fost valoarea pietei de achizitii publice in Romania in  2015

Din cele 49.510 de anunturi de licitatii primite de ANAP doar 22.227 au indeplinit conditiile legale pentru a putea fi publicate pe SEAP.