Autoritatile finlandeze vor sa limiteze drastic consumul de tutun sub orice forma. Astfel, a fost stabilita tinta ca pana in anul 2040, mai putin 2% din populatia tarii sa mai fumeze.
Strategia adoptata de autoritatile de la Helsinki este una de tipul ”totul sau nimic”. Astfel, tigarile sau produsele din tutun nu sunt promovate deloc. Reclamele sunt complet interzise, iar expunerea produselor de acest fel in magazine nu este permisa.
Mai mult, nu este vazuta cu ochi buni nici folosirea tigarilor electronice sau a inlocuitorilor produselor din tutun. Si chiar produsele care doar imita forma tigarilor sunt limitate la achizitionare, chiar daca este vorba, de exemplu, doar despre ciocolata.
Specialistii sustin ca promovarea produselor mai ”blande”, care pot inlocui tutunul, duc tot la dependenta, acesta fiind motivul pentru care s-a luat o astfel de decizie.
„Nu vrem sa cadem in capcana altor politici care sprijina produse mai putin daunatoare. (…) Vrem sa eliminam toate produsele bazate pe tutun”, a declarat Kaari Paaso, directorul departamentului de preventie din cadrul Ministerului Sanatatii.
O alta modalitate prin care se incearca limitarea consumului de tutun este taxarea. Astfel, pe de o parte, unii fumatori ajug sa nu isi mai permita acest viciu, iar, pe de alta parte, cei care aleg sa fumeze in continuare, ajung sa finanteze, printr-o cota din pretul pachetelor de tigarete, campanii antifumat si servicii de sprijin pentru cei care vor sa renunte la tutun.
Iar masurile antifumat nu se opresc aici. Incepand cu 1 ianuarie 2017, un finlandez care este deranjat de fumul de tigara al unui vecin din balconul alaturat poate deschide un proces impotriva acestuia.
In Finlada, numarul fumatorilor este in scadere de cateva decenii. In anul 2013, fumau 16% dintre cei cu varste cuprinse intre 15 – 64 de ani.