Activitatea economica in zona euro a inregistrat cel mai semnificativ avans de la criza datoriilor

0
80
Un studiu realizat de compania de analize financiare Markit arata ca activitatea economica in zona euro a inregistrat in februarie cel mai semnificativ avans de la criza datoriilor, transmit Reuters si Bloomberg.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in zona euro, care masoara activitatea in industrie si sectorul serviciilor, a crescut in februarie la 56 de puncte, de la 54,4 puncte luna precedenta, potrivit unei estimari a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel incepand din aprilie 2011, datorita deprecierii euro, majorarii comenzilor noi si a cresterii increderii oamenilor de afaceri. Analistii se asteptau la un declin usor in februarie, pana la 54,3 puncte.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arata o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare a economiei.

„Companiile se concentreaza in prezent pe extindere, in urma majorarii vanzarilor si a comenzilor. Banca Centrala Europeana (BCE) va fi incantata de datele privind cresterea mai solida a zonei euro si de presiunile inflationiste, desi exista temeri ca Brexitul si alegerile din unele state europene din acest an ar putea afecta mediul de afaceri”, a declarat economistul sef al IHS Markit, Chris Williamson.

Acesta a estimat ca PIB-ul zonei euro va inregistra un avans de 0,6% in primul trimestru din 2017, in linie cu estimarile analistilor.

Banca Centrala Europeana nu va inaspri politica monetara pentru a contracara inflatia deoarece cresterea accelerata a preturilor inregistrata in ultimele luni este un fenomen temporar care se datoreaza aproape in intregime majorarii pretului petrolului, a declarat luna aceasta presedintele BCE, Mario Draghi, ca raspuns la solicitarile adresate BCE sa reduca stimulentele.

Relansarea economica in zona euro se consolideaza, dar exista in continuare probleme pe piata muncii, cresterea productivitatii este modesta, iar riscurile raman orientate in jos, a declarat Mario Draghi cu ocazia unei audieri in comisia economica a Parlamentului European.

In luna ianuarie 2017, rata anuala a inflatiei in zona euro a pana la 1,8%, de la 1,1% in luna decembrie 2016, si este posibil ca in lunile urmatoare sa treaca peste obiectivul tinta al BCE, care vrea sa mentina cresterea preturilor aproape de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica. In schimb, inflatia de baza, care exclude elementele volatile precum preturile la energie si alimente, este in continuare scazuta, iar Draghi a atras atentia asupra tendintelor de baza ca un motiv principal pentru continuarea suportului monetar.