Nord-Est, Oltenia si Muntenia se afla in topul celor mai sarace 15 regiuni de dezvoltare din punctul de vedere al valorii PIB per capita in 2015, arata datele publicate ieri de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.
Astfel, in regiunea Nord- Est (care cuprinde judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui) valoarea PIB per capita a fost de 4.900 de euro in 2015 in preturi curente si de 9.900 de euro calculata la paritatea puterii de cumparare (PPS – metoda prin care se calculeaza o rata de schimb alternativa intre monedele a doua tari, pentru a compara nivelul de dezvoltare), fata de media UE de 28.900 de euro (in PPS). Astfel, regiunea Moldovei a avut un PIB per capita in PPS de numai 34% din media UE, scrie Ziarul Financiar.
Regiunea Olteniei, care are un PIB per capita de 11.600 de euro in PPS, este la numai 40% din media UE a acestui indicator. De asemenea, Muntenia, cu un PIB per capita de 13.700 de euro (in PPS), este la 47% din media regiunilor din UE.
„Decalajele se recupereaza gradual la nivel national, iar fata de acum 10 ani ne-am apropiat cumva cu peste 10% de media UE, dar aceasta dezvoltare este influentata de zonele mult mai dinamice din interiorul tarii, cum este regiunea Bucuresti- Ilfov. Restul tine de probleme legate de probleme precum asigurare a unei dezvoltari mai armonioase la nivelul tarii in ansamblu sau de unele deficite de competitivitate ale unor regiuni“, a spus Bogdan Murgescu, istoric al economiei si profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. El a adaugat ca „inapoierea relativa“ a unor parti ale tarii este mult mai veche, din perioada interbelica, a existat si in perioada comunismului si s-a perpetuat pana in prezent.