OMV Petrom, cel mai mare vanzator de carburanti din Romania, a crescut in aceasta dimineata, la ora 00.00, preturile la benzina si motorina cu cinci bani pe litru, ca urmare a cresterii accizei. Benzina s-a scumpit cu 28 de bani litrul, iar motorina cu 40 de bani, in ultima luna.
Acciza la carburanti a crescut, incepand de azi, cu alti 16 bani pe litru si, desi efectul cumulat ar fi trebuit sa insemne o scumpire de 19 bani a unui litru de benzina si motorina, Petrom a crescut, surprinzator, preturile cu doar cinci bani pe litru.
Astfel, dupa cresterea de azi, la cea mai ieftina statie Petrom din Bucuresti, cea de pe soseaua Alexandriei, benzina standard are un pret de 4.85 lei pe litru, iar motorina standard costa 4,93 de lei litrul.
De retinut ca acestea sunt preturi reduse, dat fiind ca, in week-end, compania petroliera are o promotie prin care scade preturile la benzina cu 6 bani pe litru si la motorina cu 3 bani pe litru in 195 de benzinarii din tara. Asadar, luni, la cea mai ieftina benzinarie Petrom din Bucuresti, benzina va costa 4,91 lei litrul, iar motorina 4,96 lei litrul.
Cresterea de cinci bani pe litru este de patru ori mai mica decat cresterea fiscalitatii: acciza a crescut cu 16 bani pe litru, de azi, si, cum este si purtatoare de TVA, efectul se traduce intr-o crestere de pret de 19 bani pe litru. OMV Petrom si-a asumat astfel o pierdere teoretica de 14 bani pe litru, bani pe care nu i-a transferat in pretul de la pompa.
Aceasta este a cea de-a doua etapa a crestrerii accizei la carburanti. Prima a avut loc in data de 15 septembrie, ca urmare a deciziei Guvernului Tudose de a creste acciza la carburanti cu 32 de bani pe litru, atat la benzina cat si la motorina, in doua etape.
In 15 septembrie, OMV Petrom a urcat preturile cu 9 bani pe litru, desi efectul cumulat al cresterii taxarii insemna un plus de 19 bani la pompa. A decis sa nu transefere atunci in pret 10 bani pe litru, si, adunat cu cei 14 bani pe care nu i-a transferat acum, inseamna ca si-a asumat un cost suplimentar de 24 de bani pe litru, bani pe care ii plateste statului, dar nu-i recupereaza prin pret.
Compania petroliera nu a explicat atunci de ce a decis sa transfere mai putin de jumatate din cresteras taxelor in pretul de la pompa
Cu cat s-au scumpit carburantii in Romania. Jocul cotatiei si al accizei
Pretul carburantilor este format din trei mari componente, in ordine dupa ponderea lor: taxele (acciza si TVA), care reprezinta ceva mai mult de jumatate din pretul final, pretul propriu zis al carburantului-cotatia internationala, care inseamna cam 35% din pret, si costurile (logistica, salarii, transport, etc.) si profitul comerciantului, care inseamna restul.
Potrivit calculelor noastre, de la finalul lunii august si pana astazi, Petrom a scumpit benzina cu 28 de bani pe litru si motorina cu 40 de bani pe litru. De retinut ca acciza a crescut, in aceasta perioada, cu 38 de bani pe litru, dar Petrom a decis sa transfere in pret doar 14, adica aproximativ o treime.
Momentul in care Guvernul Tudose a decis cresterea taxelor pe carburanti s-a suprapus cu o piata in crestere. Luna trecuta, uraganul Harvey, care a lovit Golful Mexic, a inchis peste un sfert din capacitatea totala a Statelor Unite, cu efect final cresterea cotatiilor internationale la benzina si motorina. De la finalul lui august si pana acum, cotatiile au crescut, pentru benzina, in lei, ponderat cu evolutia cursului de schimb (leul s-a apreciat marginal in raport cu dolarul) cu 5,5%, iar pentru motorina, cu circa 13%.
Potrivit calculelor noastre, influenta in pretul final de la pompele din Romania a acestei crestreri ar fi de 10 bani pentru un litru de benzina si 21 de bani pentru un litru de motorina. Suprapus cu o acciza marita trasferata integral in pret, ar fi trebuit ca la pompa sa avem o scumpire a benzinei de 48 de bani pe litru iar la motorina de 59 de bani pe litru.Insa, din motive necunoscute si pe care inca nu le-a explicat, Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor, a scumpit benzina cu doar 28 de bani si motorina cu doar 40 de bani.
In Romania se consuma sapte miliarde de litri de carburant auto anual, dintre care cinci miliarde de litri de motorina si doua miliarde de litri de benzina.
sursa: economica.net