Indicele Robor la 3 luni a crescut pana la nivelul de 1,82%, cel mai mare din ultimii trei ani, informeaza Realitatea TV.
Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut pana la nivelul de 1,82%, cel mai mare din noiembrie 2014 pana in prezent, dupa ce a scazut de doua ori saptamana trecuta, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
La inceputul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la inceputul acestui an la 0,87%.
„Este o dobanda de piata, nu o stabileste BNR. Au fost mai multi factori care s-au suprapus, mai degraba accidental. Asa cum au crescut foarte repede, probabil se vor si detensiona. Este datoria BNR sa asigure lichiditatea adecvata in piata. BNR va da lichiditate, cat este nevoie,“ declara in urma cu ceva vreme Mugur Isarescu. Guvernatorul a amintit atunci si ca majorarea dobanzilor era inevitabila si anuntata de BNR, dupa perioada indelungata in care ratele pe piata interbancara au fost scazute, avand in vedere si tendinta de crestere a inflatiei. „Nu vindem iluzii populatiei. S-a iesit din zona dobanzilor foarte scazute”, mai spunea Isarescu.
Previziuni sumbre pentru romanii cu credite: Cat va fi ROBOR in 2018?
In plus, analistii unei banci din Romania estimeaza ca, la jumatatea anului viitor ROBOR va fi de peste 2%, la o inflatie de 4%, a declarat vineri, 6 octombrie, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen. Acesta spune ca BNR va trebui sa mentina ROBOR stabil si sa permita volatilitatea cursului.
“ROBOR a fost intotdeauna foarte volatil fiindca BNR a preferat sa aiba un curs mai stabil din cauza gradul de indatorare mare al populatiei, in special in valuta. Cresterea ROBOR a avut la baza factori fundamentali si structurali. Printre cei fundamentali se numara inflatia, care a fost negativa pe fondul reducetii TVA. Perioada anormala a fost cand ROBOR a fost sub 1%. Inflatia va creste destul de repede. La sfarsitul anului estimam ca va atinge 2,4%, iar la jumatatea lui 2018 peste 4%. Tendinta era foarte clara de crestere a ROBOR”, a declarat, vineri, 6 octombrie, Ionut Dumitru.
Acesta a explicat ca, printre factorii conjuncturali se numara platile dividendelor companiilor de stat (anul acesta 5 miliarde de lei), cumulat si cu faptul ca Ministerul Finantelor a avut maturitate la obligatiuni pe timp foarte scurt. Astfel s-a ajuns la lipsa de lichiditate.
Cu cat cresc ratele la credite in functie de evolutia ROBOR
“Exista presiuni pe curs fiinca deficitul de cont curent creste foarte repede si merge catre 4%. Problema este finantarea acestui deficit – investitiile straine directe au scazut, plus intrarile de fonduri UE, care si ele scad. In opinia mea, in momentul de fata BNR este intr-o dilema: curs stabil sau dobanzi stabile? Echilibrul cred ca va fi dobanzi stabile si curs volatil”, a adaugat Dumitru.