Cei care refuza sa lucreze ar putea ramane fara ajutor social. Deputatul PNL Florin Roman a lansat o petitie online pentru a modifica legea venitului minim garantat astfel incat celor care refuza sa lucreze sa li se retraga ajutorul social.
Deputatul PNL spune ca a i-a venit aceasta idee dupa ce a vazut prezentate in mass media cazuri in care „beneficiarii de venit minim garantat se plimba cu masini de lux sau stau in conace”.
„In Romania, o forma de asistenta sociala pe care statul o ofera familiilor si persoanelor singure este reprezentata de venitul minim garantat. Acesta se intemeiaza pe principiul solidaritatii sociale in cadrul unei politici nationale de asistenta sociala”, se arata in textul petitiei initiate de deputatul PNL Florin Roman, publicat pe site-ul PNL.
Florin Roman aminteste ca in prezent legea prevede ca ”persoanele apte de munca, ce nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati, se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai daca fac dovada faptului ca sunt in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, pentru incadrare in munca, si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de aceste agentii”. Tot actuala legislatie da dreptul acestor persoane sa refuze de 3 ori ocuparea unui loc de munca. Din practica se constata ca majoritatea celor ce primesc venit minim garantat sub forma de ajutor social refuza sa mearga la munca, preferand sa stea acasa pe banii statului.
In petitia sa, Florin Roman mai sustine ca „potrivit statisticilor de pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca numar de beneficiari de drepturi curente – 55.457, beneficiari suspendati la sfarsit de luna – 2.643. Pentru luna aprilie 2017 statistica ne arata ca avem ca numar de beneficiari de drepturi curente -243.006, beneficiari suspendati la sfarsit de luna – 17.712”.
Deputatul PNL mai sustine ca „politica in domeniul social ar trebui sa fie orientata direct spre cei nevoiasi si nu pentru cei ce doresc sa eludeze statul. Copiii trebuie sa aiba dreptul de a invata si poate nu e rea ideea de a ii obliga pe parintii beneficiari de ajutoare sociale sa ii lase pe acestia la scoala sub sanctiunea de a fi privati de un drept social pe care statul il acorda. Totusi, un prim pas in acest sens consider ca se poate face prin incetarea dreptului de a beneficia de venit minim garantat daca refuza un loc de munca”.