Cifrele la 6 luni privind deficitul bugetar semnalează pericolul iminent al depăşirii ţintei de 3% la sfarşitul anului

0
65

Confederaţia Patronală Concordia îşi exprimă preocuparea în legătură cu deteriorarea progresivă a echilibrelor macroeconomice din România în ultima perioadă, în condiţiile în care, spun oamenii de afaceri, cifrele la 6 luni privind deficitul bugetar, de 1,61% din PIB, în creştere de 2,4 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, semnalează pericolul iminent al depăşirii ţintei de 3% la sfârşitul anului.

"După situarea constantă a inflaţiei anualizate din ultimele luni pe un palier de peste 5%, fenomen care erodează puterea de cumpărare şi valoarea reală a economiilor consumatorilor şi companiilor deopotrivă, cifrele la 6 luni privind deficitul bugetar, de 1,61% din PIB, în creştere de 2,4 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, semnalează pericolul iminent al depăşirii ţintei de 3% la sfârşitul anului. Este de subliniat şi faptul că această depăşire s-ar înregistra într-o perioadă de creştere economică, în care ar fi mai degrabă normal ca deficitul să se reducă pe fondul creşterii veniturilor fiscale. Mai mult, accentuarea deficitului bugetar din ultimul an şi jumătate nu a fost însoţită de o îmbunătăţire vizibilă a volumului şi calităţii serviciilor publice – sănătate, învăţământ, apărare etc. Ca să nu mai vorbim despre stagnarea în domeniul dezvoltării infrastructurii, în special al celei rutiere şi feroviare", atrage atenţia confederaţia, într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Confederaţia atrage atenţia asupra faptului că depăşirea ţintei privind deficitul bugetar, ca şi accentuarea deficitului contului curent al balanţei de plăţi, vulnerabilizează România în cazul unor posibile şocuri externe şi creează pericolul unei aterizări dure a economiei, aşa cum s-a întâmplat în perioada crizei din 2009 – 2010.

"La acel moment, acţiunile de corecţie au inclus tăieri de salarii, majorări de impozite şi alte măsuri dureroase care au fost resimţite deopotrivă atât de companii, cât şi de populaţie. Adoptarea unor noi astfel de măsuri, care ar putea deveni necesare dacă se mai întârzie adresarea actualelor dezechilibre, ar putea genera creşterea numărului de insolvenţe, precum şi un nou val de plecări din ţară din partea populaţiei, ceea ce ar agrava deficitul acut de forţă de muncă cu care se confruntă deja cele mai multe activităţi economice. Mediul de afaceri a atras în mod constant atenţia asupra nesustenabilităţii pe termen lung a unora dintre măsurile adoptate de guvernarea actuală, în special cu privire la politicile salariale şi de protecţie socială, al căror dozaj ar fi trebuit corelat cu posibilităţile reale ale economiei. De asemenea, Comisia Europeană, prin recomandările specifice de ţară, a semnalat insistent în ultimii ani necesitatea ca România să adopte măsuri pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar şi respectarea angajamentelor luate de ţara noastră în cadrul obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO). Aceste avertismente au rămas însă fără ecou. Acum, când România se pregăteşte să preia preşedinţia europeană şi deci ar trebui să constituie un exemplu în ce priveşte onorarea obligaţiilor asumate faţă de partenerii săi, devierile de la aceste angajamente riscă să submineze autoritatea morală a României în sensul posibilităţii promovării propriei agende în această perioadă extrem de propice şi cu care nu se va mai întâlni decât peste mai mult de un deceniu", potrivit documentului.

În acest context, Confederaţia Patronală Concordia face apel la Guvernul României să acorde problematicii economice locul prioritar care i se cuvine pe agenda sa şi, "printr-o abordare constructivă, coerentă şi în consultare cu mediul de afaceri şi partenerii europeni, să ia măsurile necesare pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice din ţara noastră".

"În ceea ce ne priveşte, ca şi până acum, rămânem deschişi să dialogăm cu autorităţile pentru a identifica acele soluţii care să rezolve problema derapajelor fiscale, într-un mod care să afecteze cât mai puţin dezvoltarea sustenabilă a României", afirmă organizaţia.

Concordia este confederaţia patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, înfiinţată în 2007, reunind cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinzând şapte din primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri. AGERPRES