Trump trimite lira turceasca la un nou minim record dupa ce anunta dublarea tarifelor la 20% pe aluminiu si 50% pe otel, exact in timpul discursului presedintelui Erdogan. Actiunile producatorilor turci sunt in deriva

0
75

Donald Trump a trimis lira turcească la un nou minim record de 6,5 faţă de dolar, după ce a anunţat creşterea tarifelor de import pe oţel şi aluminiu pentru Turcia, potrivit Financial Times.

„Doar ce am autorizat dublarea tarifelor pe oţel şi aluminiu cu respect pentru Turcia, încontextul în care moneda lor, lira turcească, se depreciază rapid faţă de dolarul nostru puternic”, a scris Trump pe Twitter. „Pe aluminiu vor fi acum la 20% şi pe oţel la 50%. Relaţiile noastre cu Turcia nu sunt atât de bune în acest moment”.

Lira turcească a ajuns la o depreciere de circa 35% faţă de dolar de la începutul anului, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ţinut un discurs prin care a încercat să liniştească populaţia, şi a îndemnat cetăţenii turci să îşi scoată banii din euro şi dolari şi să îi schimbe în lire pentru a combate starea actuală a monedei.

Turcia a exportat în America oţel în valoare de 1,04 miliarde dolari şi aluminiu în valoare de 60 de milioane de dolari în 2017. Turcia, potrivit Hurriyet, ar fi pierdut 266,5 milioane dolari cu tarifele impuse în luna iunie, iar acest nivel s-a dublat acum.

ETF-ul TUR a ajuns la o scădere de 15% înainte de deschiderea şedinţei după anunţul lui Trump.

Ca reacţie la anunţul cu tarifele, acţiunile producătorilor de oţel turci Kardemir şi Erdemir au scăzut cu 8%, respectiv 9,9% aproape imediat.

„Turcia nu se va da batută în faţa asasinatului economic”, spune Erdogan în faţa mulţimii adunate în oraşul Bayburt.

Erdogan susţine că Turcia este ţinta unui atac economic cauzat de „mici diferenţe de opinie” cu anumite puteri, iar acest atac a deteriorat relaţiile acelor puteri cu Turcia, până într-un punct în care „repararea lor este imposibilă”.

„Este o luptă naţională, o luptă locală. Acesta va fi răspunsul naţiunii mele pentru cei care pariază pe un război economic împotriva noastră”, spune preşedintele. „Responsabilitatea noastră este Ahmet, nu Hans sau George”, adaugă Erdogan, referindu-se la faptul că el se consideră responsabil pentru binele cetăţenilor turci, nu pentru străini.

„Vom continua să răspundem cu bunătate mâinilor întinse cu prietenie. Totuşi, avem planuri pentru toate posibilităţile. Fac apel la cei care urmăresc ratele dobânzilor: nu vă faceţi ambiţii prea mari. Nu veţi face bani pe spatele acestei naţiuni. Nu veţi face această naţiune să îngenuncheze”, adaugă Erdogan.

Preşedintele a mai spus că Turcia lucrează la „alternative” precum China, Rusia, Iran şi o serie de state europene, însă nu a menţionat pentru ce sunt aceste alternative. 

În timpul discursului, acţiunile BBVA au continuat cursa pe spirala descendentă şi sunt în scădere cu aproape 6%, cea mai mare scădere din 2016. BBVA deţine cea mai mare bancă turcească, Garanti.

Erdogan spune că Turcia ar trebui să se protejeze în faţa războiului economic cu care se confruntă, la fel cum s-a protejat în faţa loviturii de stat din 2016.

„În luna mai, Erdogan a dat vina o conspiraţie pusă la cale de jucători atât din piaţa locală cât şi din cea străină care vor să destabilizeze economia Turciei. De fapt, el pare să portretizeze problemele economice ca pe o continuare a tentativei de lovitură de stat din 2016. El vrea ca turcii să se vadă pe ei drept vinovaţi şi pe Erdogan ca pe cel care îi protejează, decât ca pe cel care este responsabil de acest dezastru economic”, scrie Therese Raphael, editorialist Bloomberg.

Erdogan a ales oraşul Bayburt pentru discurs, un oraş cu doar 50.000 de alegători înregistraţi, însă oraşul care a avut cea mai mare susţinere pentru preşedinte la alegerile din 24 iunie. Erdogan a obţinut 82% din voturile din Bayburt. De asemenea, este oraşul natal al lui Naci Agbal, fost ministru al finanţelor, care este acum şeful bugetului în cadrul preşedinţiei.

 

zf.ro