Băncile anticipează că vor înăspri moderat standardele de creditare pentru companii, în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu trimestrul al doilea, potrivit unui sondaj realizat de Banca Națională a României (BNR).
„Pentru trimestrul următor, băncile anticipează însă o înăsprire moderată a standardelor de creditare (în cazul companiilor nefinanciare – n.r.), în contextul introducerii de către BNR a amortizorului de risc sistemic”, se menționează în „Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației”, ediția din august 2018, realizat de BNR. Valorile așteptate privesc atât standardele de creditare, cât și termenii creditării.
În schimb, băncile nu au modificat standardele de creditare pentru firme, în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul anterior – aceste standarde au rămas constante, atât la nivel agregat, cât și în structură. Astfel, factorii care contribuie la modificarea standardelor de creditare la nivel local nu au înregistrat variații față de trimestrul anterior.
Așteptările băncilor cu privire la evoluția cererii de credite din trimestrul al treilea sunt de ușoară temperare a ritmului de creștere a acesteia. „Astfel, deși la nivel agregat băncile estimează o majorare moderată a cererii, în funcție de dimensiune, companiile de talie mică și mijlocie sunt așteptate să contribuie mai mult la această dinamică, în timp ce cererea provenită din partea firmelor de talie mare este preconizată a se menține la nivelul din trimestrul curent”, se mai scrie în sondajul Băncii centrale. Similar trimestrelor precedente, ponderea creditelor respinse în totalul împrumuturilor solicitate s-a menținut la același nivel.
Cererea de credite a continuat să avanseze semnificativ și în trimestrul al doilea, conform așteptărilor anterioare ale băncilor, atât la nivel agregat, cât și în structură. După tipul împrumutului, se distinge o preferință a companiilor pentru creditele cu scadențe mai lungi.
„Riscul de credit dezagregat pe domenii de activitate a înregistrat tendințe de creștere în sectoarele energie, turism și imobiliar. Astfel, majorarea nivelului perceput al riscului aferent sectorului energie a fost moderată, în timp ce în cazul sectoarelor turism și imobiliar, creșterea a fost de amplitudine marginală. Nici în acest exercițiu, riscul de credit nu s-a modificat în funcție de dimensiunea companiilor”, se subliniază în sondajul BNR.
Pierderea în caz de nerambursare (LGD) la nivel agregat s-a menținut la un nivel relativ constant, de 30%, în trimestrul al doilea al acestui an. „În structură, modificările nu sunt semnificative, cu excepția sectorului industriei extractive, pentru care nivelul LGD s-a îmbunătățit considerabil față de trimestrul anterior”, se menționează în sondajul citat, dar Banca centrală avertizează că informaţia despre LGD pentru creditele acordate atât companiilor, cât şi populaţiei, trebuie interpretată cu prudenţă, având în vedere seria scurtă de date disponibile de către bănci pentru a cuantifica acest indicator.
„Împrumuturile garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale nu au suferit modificări în ceea ce privește standardele de creditare, estimările băncilor pentru trimestrul următor fiind de menținere la un nivel relativ constant al acestora”, se mai scrie în sondajul citat.
De asemenea, băncile din zona euro au continuat să relaxeze standardele de creditare în trimestrul al doilea față de trimestrul precedent. Factorii care au contribuit la această evoluție au fost presiunile concurențiale și percepția la risc a băncilor, în timp ce costul finanțării, constrângerile bilanțiere și toleranța la risc au avut o influență restrictivă. În plus, în trimestrul al treilea, băncile din această zonă preconizează o continuare a relaxării standardelor de creditare pentru companii. În ceea ce privește cererea de credite, aceasta a crescut și în cadrul zonei euro, fiind susținută în special de nivelul scăzut al ratelor dobânzilor, de necesarul de finanțare pentru stocuri și capital de lucru, precum și de activități de tip fuziuni și achiziții.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Acesta are la bază un chestionar, care este transmis primelor 10 bănci alese după cota de piață aferentă creditării companiilor și populației. Aceste instituții dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare. Răspunsurile la întrebări sunt analizate din perspectiva procentului net. Opiniile acoperă evoluțiile din ultimele trei luni, iar așteptările se referă la următoarele trei luni.
În cazul întrebărilor care se referă la standardele de creditare, procentul net reprezintă diferența dintre procentul băncilor care au raportat înăsprirea standardelor și procentul băncilor care au raportat relaxarea acestora. Un procent net pozitiv semnalează că o proporție mai mare de bănci au înăsprit standardele de creditare, în timp ce un procent net negativ presupune că o proporție mai mare de bănci au relaxat standardele de creditare.
În cazul întrebărilor care se referă la cererea de credite, procentul net reprezintă diferența dintre procentul băncilor care au raportat creșterea cererii de credite și procentul băncilor care au raportat scăderea acesteia. Un procent net pozitiv semnalează că o proporție mai mare de bănci a raportat creșterea cererii de credite, în timp ce un procent net negativ presupune că o proporție mai mare de bănci a raportat scăderea cererii de credite. Procentul net este calculat ținându-se cont de cota de piață a băncilor respondente.