Bucureştenii au parte în acest weekend, la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, de un târg ţărănesc de artizanat şi meşteşuguri. Evenimentul, care se va încheia duminică, adună creatori populari din toată ţara şi include exclusiv produse executate în serie mică sau chiar unicat. Cele mai multe dintre ele sunt lucrate complet manual, iar la cele create cu ajutorul uneltelor mecanice, contribuţia manuală a artizanului rămâne o componentă substanţială a obiectului. Obiectele expuse sunt ii, covoare, ouă încondeiate, produse de olărit, icoane, ceramică tradițională și decorativă, produse brodate, bijuterii, păpusi folclorice, articole din sticlă sau lemn şi mic mobilier artizanal.
În plus, pe lângă comercializarea produselor, expozanţii vor executa în cadrul unor ateliere de lucru în aer liber demonstraţii live ale modalităţilor prin care îşi produc obiectele.
Prezent la deschiderea evenimentului, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a ţinut să sublinieze necesitatea sprijinirii tradiţiilor în lumea contemporană a globalizării şi să-i felicite pe expozanţi pentru ceea ce fac: “Sugestia mea este să duceți mai departe meseriile tradiționale, ele își găsesc perfect locul în această lume globalizată, în care oamenii au nevoie să-şi regăsească rădăcinile. Identitatea culturală înseamnă valoare adăugată mare, iar pe marile piețe internaționale se caută produse și servicii autentice, fie că vorbim de gastronomie, vestimentație, ornamente sau servicii turistice. Dar nu numai. Uitaţi-vă ce bine merg la noi pensiunile agroturistice de la munte sau magazinele alimentare cu produse tradiţionale. Omul preferă să dea un ban în plus, dar să ştie că a luat <>”.
Ministrul a luat parte şi la o discuţie cu expozanţii la care s-a ridicat problema scăderii TVA-ului, o propunere cu care ministrul a fost de acord. “Am promis că luna viitoare vom organiza dezbateri cu meşteşugari, parlamentari, reprezentanţi ai ministerelor pentru a discuta aspecte legate de susţinerea activităţii lor”, a declarat ministrul Ştefan Radu Oprea.
Ediţia de anul acesta a Târgului naţional pentru artizanat şi meşteşuguri are parte de o ofertă bogată, la el expunând 145 de creatori populari. Evenimentul face parte din programul multianual de stimulare a înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, fiind totodată parte integrantă a Săptămânii Europene a IMM-urilor, care se desfășoară în cursul lunii septembrie.