Chiritoiu, Consiliul Concurentei: ‘Economia merge in general bine, dar sunt cateva sectoare problematice’

0
57

Consiliul Concurenţei monitorizează atent sectorul materialelor de construcţii şi cel al gazelor naturale, unde concurenţa este mai redusă, a declarat pentru News.ro preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu, care a subliniat că mai trebuie făcute unele ajustări ale legislaţiei din câteva domenii cum ar fi sectorul bancar şi asigurările auto de răspundere civilă (RCA), informează News.ro.

”Monitorizăm cele mai importante sectoare în economie, iar pe 15 noiembrie vom lansa cea de a zecea ediţie a Raportului privind situaţia concurenţei în sectoare cheie ale economiei româneşti. Nu sunt evoluţii spectaculoase faţă de anul trecut. Economia merge, în general, bine, dar sunt, însă, câteva sectoare unde concurenţa este mai redusă, cum este cel al materialelor de construcţii. Şi astfel se explică şI de ce am fost atât de retienţi în ceea ce priveşte extinderea producătorului de cărămizi Wienerberger. De asemenea, o preocupare constantă o constituie domeniul profesiilor liberale, care este foarte reglementat. Sper că angajamentele pe care şi le-a asumat Uniunea Naţională a Notarilor şi pe care le monitorizăm împreună cu Ministerul Justiţiei, vor avea efecte pozitive, şi, ca urmare, vom reuşi să liberalizăm temporar câteva servicii notariale cheie”, a declarat pentru News.ro Bogdan Chiriţoiu.

El precizează că mai sunt şi alte sectoare unde concurenţa funcţionează bine, iar această situaţie să se menţine şi în continuare. Un exemplu este sectorul telecomunicaţiilor, unde concurenţa este intensă, iar preţurile sunt atractive, consideră Chiriţoiu.

”Sunt sectoare unde ne dorim să vedem progrese şi un exemplu în acest sens este cel al serviciilor bancare. Credem că prin implementarea noii directive europene privind serviciile de plăţi vor intra noi jucători pe această piaţă, respectiv firmele de tehnologie, şi în felul acesta va creşte concurenţa şi, implicit, clienţii vor beneficia de mai multe servicii şi mai ieftine. De asemenea, mai trebuie făcute unele ajustări ale legislaţiei pentru asigurările auto de răspundere civilă – RCA. Deşi situaţia pe această piaţă s-a îmbunătăţit prin implementarea noului pachet legislative din domeniu – ordonanţa în 2016, care a fost aprobată prin lege în 2017- Uniunea Europeană ne cere să facem o serie de modificări. În plus, nu a fost încă implementat tot ce este prevăzut în lege, de exemplu nu a fost, încă, elaborat sistemul de punctaj pentru leziuni. Facem eforuri ca toate prevederile legii să se pună în aplicare deoarece ar conduce la buna funcţionare a pieţei şi la o standardizare a cuantumului despăgubirilor pe care le primesc victimele, astfel încât să nu existe inegalităţi, iar costurile totale să fie ţinute mai bine sub control”, a precizat Chiriţoiu.

Preşedintele autorităţii de concurenţă spune de asemenea că este nevoie de unele îmbunătăţiri şi în domeniul energiei.

”Spre exemplu, în sectorul gazelor există doi mari jucători, ceea ce nu e o structură optimă de piaţă. Cât timp avem această structură, este nevoie de o intervenţie a reglementatorului. Ca urmare, este foarte important să existe o colaborare între noi şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, a spus Chiriţoiu.

Acesta spune că a fost o muncă anevoioasă ca autoritatea de concurenţă să ajungă ”să regleze” pieţele, dar încă nu se poate declara total mulţumit.

”În economie mereu apar provocări, nu ai timp să te plictiseşti”, precizează Chiriţoiu.