DSVSA Vaslui:Informare FINALIZARE toxiinfectie alimentara Puiesti

0
111

Urmare a finalizarii anchetei comune DSP-DSVSA Vaslui referitoare la  toxiinfectia alimentara in urma careia 25 de copii cu varste cuprinse intre sase si zece ani, de la Scoala gimnaziala cu clasele I-IV  din satul Rotari, comuna Puiesti, au fost internati in sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui (7 copii) si a Spitalului Municipal de Urgenta Elena Beldiman Barlad (18 copii)  va aducem la cunostinta rezultatele anchetei:

Toti cei 25 de copii care au manifestat semne moderate de boala sunt externati si in stare buna de sanatate.

In urma anchetei epidemiologice din produsele cu care au fost serviti copiii (pulpe de pui, kaizer din pulpa, sunca presata, salam,  masline, rosii, prajitura midi Tiramisu, suc cu aroma de coca cola si suc cu aroma de portocale) s-au mai identificat la fata locului si s-au recoltat probe din pulpa de pui pregatita la gratar, salam, sunca presata, rosii taiate, suc cu aroma de portocale si apa din rezervorul cu apa folosita la spalarea mainilor. In afara de sucul cu aroma de portocale in toate celelalte produse s-au identificat E. coli enterobateriaceae si bacterii coliforme. Aceeasi germeni s-au izolat si din probele biologice (materii fecale si lichid de varsatura ) recoltate de la consumatori.

Din produsele identificate in reteaua comerciala din care s-a facut aprovizionarea in perioada 30 – 31.05.2016 s-au identificat si analizat in vederea stabilirii criteriilor de siguranta alimentara urmatoarele produse: salam, prajitura Tiramisu, rosii, suc cu aroma de portocale si suc cu aroma de coca cola, care au avut rezultate corespunzatoare la analizele microbiologice.

In urma coroborarii rezulatelor obtinute in urma anchetei epidemiologice, a analizelor pe alimente si a probelor biologice recoltate de la copii rezulta ca sursa infectiei este reprezentata de sursa de apa nepotabila si necatagrafiata, inexistenta produselor de igiena personala (sapun lichid, prosop de unica folosinta), conditii precare de igiena la prepararea si servirea alimentelor precum si intreruperea lantului frigorific din momentul achizitionarii (coroborat cu temperaturile ambientale foarte ridicate din acele zile), transportului si depozitarii alimentelor pana la momentul consumului.