Daniel Dines, cofondator al UiPath, primul unicorn românesc, companie evaluată la peste 1 miliard de dolari, a susținut, luni, că de creșterea rapidă a companiei beneficiază și angajații acesteia, iar unii au șansa să devină milionari, informează Mediafax.
„Oamenii care s-au alăturat rapid UiPath, acum șase luni, când UiPath era deja o companie evaluată la peste un miliard de dolari, și-au crescut valoarea acțiunilor deținute și propria prezență globală de trei ori, până în prezent. Acestea sunt cifre reale. Dăm oricui din companie care a preluat acțiuni posibilitatea să le vândă. În cea mai recentă rundă de finanțare, 35 de milioane de dolari din suma obținută a mers către angajații noștri. UiPath creează mai mulți milionari în România și în întreaga lume decât mulți alți fondatori de start-up-uri o vor face vreodată”, a declarat Daniel Dines, cofondator al UiPath, în cadrul conferinței „How to Web 2018”, a șaptea ediție.
UiPath, compania lider global de software Enterprise Robotic Process Automation (RPA), a fost fondată de doi români, în 2015, la București, iar, la data de 18 septembrie, a anunțat că a primit o finanțare Seria C în valoare de 225 de milioane de dolari. Astfel, aceasta a ajuns să fie evaluată la peste 3 miliarde de dolari, triplu față de nivelul din martie 2018. Compania deține o platformă de Enterprise RPA, care permite designul și implementarea de roboți software („lucrători digitali”).
Pentru a-și susține ritmul accelerat de creștere, compania se află într-un intens program de recrutare. Compania estimează că va ajunge, la finele acestui an, la 1.850 de angajați, de patru ori mai mult față de finele anului trecut, dintre care peste 1.000 de angajați lucrează deja în vânzări, conform datelor prezentate luni de cofondatorul UiPath.
„Dacă ești un bun angajat în vânzări sau un inginer bun, șansa ta la sănătate financiară și să fii împlinit la muncă nu este să construiești start-up-uri, ci să te angajezi cât mai repede la o companie care se află într-o creștere accelerată, așa cum suntem noi”, a argumentat Daniel Dines, în cadrul evenimentului unde erau prezenți mai mulți oameni din industria IT românească.
Cofondatorul UiPath a mai spus că, în fiecare zi, compania atrage cinci – șase clienți, astfel că, în prezent, au ajuns la peste 2.600 de clienți în întreaga lume.
Runda de finanțare din septembrie a fost condusă de investitorul existent CapitalG, alături de un nou investitor, Sequoia Capital. Accel, care a condus rundele de finanțare Seria A și B, a participat și la runda prezentă. În ultimii trei ani, UiPath a primit finanțări de peste 400 de milioane de dolari de la investitori, printre care Accel, CapitalG, Earlybird’s Digital East Fund, Kleiner Perkins Caufield Byers, Credo Ventures, Seedcamp și Sequoia. Compania a obținut o finanțare Seria A în aprilie 2017, când avea 200 de clienți, astfel că a fost evaluată la 140 de milioane de dolari. A primit apoi alte 153 de milioane de dolari în martie 2018, ceea ce i-a urcat evaluare la 1,1 miliarde de dolari, devenind astfel, în limbajul popular al industriei, „unicorn” (o valoare de peste 1 miliard de euro).
Start-up-ul cu orgini românești, care a fost fondat în 2015, la București, de Daniel Dines și Marius Tîrcă, plănuiește să folosească finanțarea din septembrie pentru a-și continua dezvoltarea accelerată a produsului, pentru a mări ecosistemul de parteneriate, pentru a livra soluții complementare bazate pe AI (Artificial Inteligence), pentru a spori rolul RPA în inițiativele de automatizare din cadrul companiilor de tip enterprise și pentru achiziții.
UiPath a anunțat în iulie că și-a crescut venitul anual recurent de la 1 milion dolari la 100 milioane de dolari. Compania are operațiuni în 30 de birouri din 16 țări, iar sediul central și l-a mutat la New York City, dar și-a păstrat o parte importantă din operațiuni la București, astfel că la cele două țări se adaugă 14 țări din Europa, America de Nord și Asia. Una dintre cele mai importante piețe este Japonia, care reprezintă 20% din venituri.
Înainte de a pune bazele UiPath, cei doi fondatori au avut, timp de opt, ani, o companie de software, la București, pe care nu au reușit să o crească, ci doar reușeau să supraviețuiască de la o lună la alta, potrivit aprecierii lui Dines, făcută luni. Astfel, Dines a învățat că a fi un bun om tehnic și a fi capabil să contruiești cea mai inovatoare tehnologie nu înseamnă că ai un business. Când nu ai niciun semn de succes, „te ucide înăuntru”, a mai spus Dines despre provocările antreprenorilor. „Acesta este cel mai rău lucru în a fi fondatorul unui start-up”, a continuat cofondatorul UiPath.
UiPath a avut însă noroc, un alt aspect important de care au nevoie antreprenorii, după cum a subliniat Dines. În 2014, fondatorii companiei au fost contactați de o companie de BPO (externalizare de servicii) din India care căuta o alternativă la furnizorii mai scumpi, mai celebri și mai aroganți pe care îi avea tehnologia dezvoltată de firma din București.
„O piață mare ne-a găsit. (…) Dacă n-ar fi fost acest telefon din 2014, n-am mai fi fost astăzi aici. (…) Nu încercați să intrați într-o piață mare, cu jucători mari, fără să face o diferență”, le-a recomandat Dines antreprenorilor prezenți.
Fondatorii UiPath și-au mai bazat extinderea pe valorificarea fiecărei oportunități și pe luarea rapidă a deciziilor, chiar dacă sunt greșite. „Fereastra de oprotunitate este scurtă. Ar trebui să-ți «miști fundul» când apare oportuntiatea”, a subliniat Dines.
Cofondatorul UiPath a mai spus că, în tehnologie, nu există decizii bune sau proaste, ci doar decizii. „Dacă iei o decizie astăzi și nu ai o minte fixă, îți poți schimba decizia peste o lună, când apar alte date”, a mai spus Dines.
Cofondatorul UiPath a adăugat că ceea ce trebuie să știe antreprenorii este că: „Cea mai rapidă companie va câștiga întotdeauna. Când ai o oportunitate, profită de ea. Dar fii rapid. Nimic nu este mai important decât să fii rapid”, a menționat Dines.