Pretul petrolului a atins minimele anului, se indreapta spre 50 de dolari barilul

0
83

Prețul petrolului a atins vineri minimele anului 2018, pe fondul livrărilor în creștere și a previziunilor legate de evoluția nesatisfăcătoare a economiei, informează Reuters.

Scăderea a venit chiar dacă piețele se așteaptă ca OPEC să înceapă să limiteze oferta după întâlnirea planificată pentru 6 decembrie, scrie Mediafax.

Contractele futures pe țițeiul Brent au ajuns la cel mai scăzut nivel din decembrie 2017, la 61,52 dolari barilul, înainte de a se redresa la 61,88 dolari. Prețul este cu 72 de cenți sub închiderea precedentă (- 1,2%).

Referința americană West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,5%, până la 53,29 dolari pe baril, cu 5 cenți în plus față de minimul din octombrie 2017, atins la începutul săptămânii.

Volatilitatea prețurilor Brent și WTI se apropie de niveluri care nu au mai fost atinse de la declinul pieței din perioada 2014-2016 și, înainte de aceasta, din criza financiară din 2008-2009.

Livrările globale de petrol au crescut în acest an, trei producători de top – Statele Unite, Rusia și Arabia Saudită – pompând mai mult de o treime din consumul global, care se ridică la aproximativ 100 de milioane de barili pe zi.

"Piața este în prezent supraaprovizionată", a declarat vineri banca americană de investiții Jefferies, adăugând că "o piață supradimensionată are dificultăți în a-și stabili nivel prețurilor".

Producția ridicată se suprapune cu cererea în scădere, pe fondul unei încetiniri economice globale.

Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 30% de la vârfurile atinse la începutul lunii octombrie, deoarece producția mondială a început să depășească consumul în al patrulea trimestru al acestui an, încheind o perioadă de penurie care a început în primul trimestru al anului 2017, potrivit datelor de la Refinitiv Eikon.

Arabia Saudită a anunțat joi că poate reduce oferta. "Nu vom vinde petrol de care clienții nu au nevoie", a declarat ministrul saudit al energiei, Khalid al-Falih. Arabia Saudită încearcă să determine OPEC să reducă aprovizionarea cu petrol cu până la 1,4 milioane de barili pe zi.

Banca americană Morgan Stanley apreciază că există "o probabilitate mult mai mare ca OPEC să ajungă la un acord pentru a echilibra piața în 2019", adăugând că acest lucru ar susține probabil prețurile petrolului "la un nivel maxim de 50 de dolari, cel puțin pe termen scurt".