Potrivit unor surse apropiate guvernului, suma aşteptată este de 10 mld. lei. Doar din taxa pe activele bancare, în funcţie de ROBOR, guvernul vrea să strângă 10 mld. lei.
Alte măsuri avute în vedere: o creştere a taxelor pe companiile din telecom, dar şi un preţ maxim la energie.
„Ştim foarte bine, din păcate, comportamentul lor (companiilor din energie – n.red.) arată un dispreţ faţă de ce înseamnă economia din România. Un comportament în baza unor legi existente, dar unul incorect faţă de ceea ce înseamnă economia din România. Aceste companii , prin diferite metode, cum e cazul sectorului de gaze, sunt diferenţe foarte mari între preţul de productie şi cel final, aşa că se propune o limitare de 68 de lei pe MW oră, pe o perioadă de 3 ani de zile, până în 28 februarie 2022, astfel încât preţurile gazelor nu poate depăşi valoarea de 68 de lei pe MW/h, indiferent de vânzător“, a spus Teodorovici.
În privinŢa băncilor, guvernul propune introducerea unei aşa-numite „taxe pe lăcomie“ pe activele bancare. Când Robor este între 3,01% şi 3,5%, taxa este de 0,9% din active, ceea ce înseamnă încasări suplimentare de 3,6 miliarde de lei.
„De la 1 ianuarie 2019 se propune o taxă pe activele financiare, denumită în continuare taxa de lăcomie. Se va aplica în situaţia în care ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Procentul se stabileşte pe baza mediei trimestriale a celor două rate de dobândă până la valoarea de 1,5%, mai jos de această valoare taxa fiind 0. Impactul acestei măsuri poate fi undeva la 3 milioane de lei sau poate fi 0 dacă băncile decid să menţină ROBOR sub 1,5%. Ne uităm la zona bancară şi propunerea este pentru a proteja românul. Expunerea pe titluri de stat a zonei bancare este una dintre cele mai mari. Profitul în România este foarte atractiv, la fel şi nivelul creditelor neperformante, cheltuieli care sunt deductibile”, a declarat Teodorovici.