Sute de angajati ai Ministerului Apelor, scoliti in managementul calitatii

0
94

Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a organizat luni conferinţa de deschidere a proiectului SIPOCA 395 – "Implementarea şi dezvoltarea de sisteme şi standarde comune pentru optimizarea proceselor decizionale în domeniul apelor şi pădurilor, aplicarea sistemului de politici bazate pe dovezi în Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru sistematizarea şi simplificarea legislaţiei din domeniul apelor şi realizarea unor proceduri simplificate pentru reducerea poverii administrative pentru mediul de afaceri în domeniul silviculturii", cu o valoare totală de 12,31 milioane de lei, potrivit agerpres.ro.

 

Potrivit unui comunicat al MAP, valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului este de 10,34 milioane de lei (83,98%), iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului este de 1,97 milioane de lei (16,02%). Durata de implementare a proiectului este de 26 luni.

"Proiectul este unul ambiţios, deosebit de complex la care vor lucra profesionişti nu numai din minister, ci şi din cadrul altor instituţii de prestigiu, care au un rol important în ceea ce priveşte expertiză, respectiv Academia de Studii Economice, Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură 'Marin Drăcea'. Prin proiectul despre care vorbim astăzi, cu o valoare de peste 12,3 milioane de lei, vor fi instruiţi 280 de angajaţi, nu numai cei din interiorul MAP, ci şi de la Gărzile Forestiere, de la Administraţia Naţională 'Apele Române' sau de la administraţiile bazinale de apă. Ştim că este nevoie de această instruire, specialiştii cu experienţă de zeci de ani deja încep să iasă din sistem şi în urma lor vin tineri, deseori abia ieşiţi de pe băncile facultăţilor, aşa cum ştiu că sunt mulţi dintre cei aflaţi acum în sală", a transmis ministrul Ioan Deneş, prin secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, prezentă luni la eveniment.

De asemenea, secretarul de stat pentru Ape a prezentat participanţilor la conferinţă că "îmbunătăţirea managementului proceselor şi activităţilor organizaţionale, implementarea instrumentelor de management al calităţii la nivelul MAP vor conduce cu siguranţă la o eficientizare a tuturor activităţilor".

"Vedem cu toţii că natura nu mai este la fel de blândă cum o ştiam, schimbările climatice sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră. Fenomenele extreme, generate de precipitaţii torenţiale, de exemplu, apar din ce în ce mai des, în fiecare primăvară şi vară. Efectele acestora trebuie diminuate la maxim şi aici intervine rolul nostru, al specialiştilor. Trebuie să fim pregătiţi, să acţionăm profesionist, rapid, conform unor reguli clar stabilite şi respectate", a punctat secretarul de stat.

La rândul său, Olimpia Negru, managerul proiectului şi director general în cadrul MAP, a prezentat activităţile, obiectivele şi rezultatele aşteptate prin implementarea SIPOCA 395.

"Prin implementarea proiectului, se doreşte consolidarea capacităţii instituţionale a Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP) şi a structurilor aflate în subordinea, sub autoritatea şi în coordonarea sa prin îmbunătăţirea managementului proceselor şi activităţilor organizaţionale şi implementarea instrumentelor de management al calităţii, în vederea eficientizării administraţiei publice. De asemenea, proiectul are în vedere dezvoltarea şi evaluarea competenţelor profesionale ale personalului, în vederea eficientizării procesului decizional la standarde înalte. În acest sens, se vor organiza sesiuni de formare profesională şi instruire pentru implementarea mecanismelor de coordonare ce vor fi realizate în cadrul proiectului", a explicat aceasta.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără implementarea unor sisteme unitare de management al calităţii şi performanţei la nivelul Ministerului Apelor şi Pădurilor, aplicarea sistemului de politici bazate pe dovezi în MAP prin realizarea unor politici publice în domeniul managementului apei şi în domeniul silviculturii, dar şi realizarea unui document strategic prin sistematizarea şi simplificarea amplelor reglementări din domeniul managementului apei.

Potrivit comunicatului, prin implementarea proiectului SIPOCA 395, personalul din Ministerul Apelor şi Pădurilor şi din structurile aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea sa vor dobândi competenţe crescute pentru susţinerea măsurilor/acţiunilor de sistematizare şi simplificare a legislaţiei în domeniul managementului apei şi pentru susţinerea măsurilor/acţiunilor de simplificare a procedurilor pentru mediul de afaceri în domeniul silviculturii.

La Conferinţa de deschidere a proiectului SIPOCA 395, alături de reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor, s-au aflat reprezentanţi ai ASE Bucureşti, ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ''Marin Drăcea'', ai AM POCA, ai Gărzilor Forestiere, ai Administraţiei Naţionale "Apele Române", ai administraţiilor bazinale de apă, ai Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR) şi ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Ministerul Apelor şi Pădurilor derulează proiectul SIPOCA 395 în calitate de lider, parteneri fiind Academia de Studii Economice, Bucureşti şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea".

Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitatea Administrativă 2014-2020, depus în cadrul cererii de proiecte nr. IP8/2017 "Sprijin pentru implementarea managementului calităţii, măsuri de simplificare pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, sistematizarea legislaţiei şi evaluarea sistemică a cadrului de reglementare".