Schimbari uriase privind concediul de odihna! Ce s-a modificat si cand intra in vigoare

0
125

Veşti bune pentru mame! Deputații au acceptat azi, 4 aprilie, noile reglementări cu privire la concediul maternal!

Noile măsuri, votate joi, aduc următoarele schimbări:

Minim zece zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit la nivelul concediului medical

Două luni de concediu netransferabil plătit pentru creşterea copilului

cinci zile de concediu de îngrijitor pe an

Modele de lucru mai flexibile, inclusiv formule de muncă la distanţă

Noua legislaţie, ce trebuie votată de toate statele membre, urmează să îmbunătăţească „şanselor femeilor pe piaţa forţei de muncă şi să consolideze în familie rolul tatălui”. Conform proiectului adoptat recent, schimbările vin în sprijinul vieţii familiale.

„Dreptul la cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate plătit pentru taţi şi pentru al doilea părinte echivalent (în cazul recunoaşterii de către legislaţia naţională) a fost stabilit în perioada naşterii unui copil sau a naşterii unui făt mort, şi trebuie plătit cel puţin la nivelul concediului medical”, se arată în expunerea de motive.

La ceste drepturi se adaugă două luni de concediu parental netransferabil şi plătit, care trebuie să fie considerat de acum înainte un drept individual.

Pasul următor este ca toate ţările membre să stabilească un nivel adecvat de plată sau alocaţie pentru perioada minimă de concediu parental netransmisibil.

Altă prevedere se referă la faptul că toate statele trebuie să ofere 5 zile pe an de concediu de îngrijitor pentru persoanele care au în grijă o rudă sau o persoană care locuieşte casă şi care are o afecţiune gravă sau o afecţiune datorată vârstei înaintate, scrie News.ro.

Directiva votată joi va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE, un fel de Monitor Oficial European, iar ţările membre, înclusiv România, vor trebui să respecte reglementările propuse în decurs de cel mult de trei ani.