Raport: vanzarile online de opere de arta au crescut cu 9,8% in 2018 si au ajuns la 4,64 miliarde de dolari

0
70

Vânzările online de opere de artă au crescut cu 9,8% în 2018 pe o piaţă "suprapopulată" şi au ajuns la 4,64 miliarde de dolari, în pofida unei încetiniri pentru al treilea an consecutiv, potrivit unui raport publicat de compania de asigurări Hiscox, citat de AFP, relatează Agerpres.

Acest domeniu, care îi atrage pe tinerii artişti şi pe colecţionari, a beneficiat de un "boom" al pieţei de artă în ultimii ani, însă incertitudinile geopolitice şi economice ar putea să testeze rezistenţa cumpărătorilor online în 2019, potrivit autorilor acestui raport.

Deşi creşterea din 2018 a fost mai puţin susţinută decât cele înregistrate în ultimii ani, asiguratorul Hiscox mizează pe o continuare a tendinţei, cu o creştere medie de 15% pe an prognozată în următorii cinci ani. Astfel, piaţa online a operelor de artă ar putea să ajungă la 9,32 de miliarde de dolari în 2024, potrivit experţilor de la Hiscox.

"Aşteptăm să vedem cine vor fi câştigătorii şi perdanţii pe această piaţă care rămâne fără îndoială suprapopulată", a explicat Nicolas Kaddeche, directorul departamentului de Arte Frumoase din cadrul filialei franceze a companiei Hiscox.

"Încrederea în viitorul platformelor de vânzări online începe să scadă, asistăm, poate, la o conştientizare a faptului că piaţa va creşte mai puţin repede decât se anticipa", a adăugat el.

77% din platformele online contactate de Hiscox s-au declarat optimiste pentru viitoarele 12 luni. Încrederea lor este în scădere însă în raport cu anul trecut.

Clientela tânără (între 20 şi 35 de ani) asigură peste 40% din volumul vânzărilor online, potrivit raportului 2018

Pentru neofiţi, prezenţa într-o galerie de artă poate fi intimidantă, iar piaţa operelor de artă devine pentru ei accesibilă prin intermediul unui computer. Această piaţă în expansiune se confruntă însă cu o rezistenţă tot mai puternică, iar marii galerişti parizieni consideră că este "o erezie" ca publicul cumpărător să nu vină să admire opere de artă în spaţiile lor expoziţionale.