Vesti pentru soferi! Vor aparea schimbari pentru politele RCA

0
66

Aprobat deja de Senat, un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind asigurarea de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și tramvaie a fost înscrisă, spre dezbatere, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.

Proiectul de act normativ propune o serie de schimbări care se referă, potrivit expunerii de motive la reglementarea contractului de asigurare RCA, contract în baza căruia sunt stabilite condițiile generale și particulare ale acoperirii asigurării RCA, modificarea și termenele de plată în cazul în care se optează pentru plata în rate, riscurile suplimentare celor obligatorii prevăzute de lege. Contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului.

Documentul, care ar urma să intre în dezbaterea deputaților luni, 7 mai, reglementează, de asemenea, limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA, așa cum cer normele UE, astfel:

– pentru prejudicii materiale produse în unul și același accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro,

– pentru vătămări corporale și decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul și același accident, indiferend de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabilește, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro.

O altă noutate o constituie posibilitatea răscumpărării părții din prejudiciu suportată de asigurat. Prin contractul RCA părțile pot conveni posibilitatea răscumpărării, respectiv suportarea de către asigurat a contravalorii depăgubirii corespunzătoare evenimentului, asiguratul compensând asigurătorului RCA cuantumul acesteia, uterior achitării despăgubirii cuvenite persoanei prejudiciate.

Inițiativa legislativă sugerează, totodată, posibilitatea aplicării procedurii compensării directe în cazul asigurărilor RCA, soluție care poate fi folosită în anumite situații:

– accidentele auto se produc pe teritoriul României,

– vehiculele implicate în accident sunt înmatriculate sau înregistrate în România,

– ambele autoturisme implicare in incident au asigurare RCA valabilă,

– prejudiciile exclud vătămările corporale.

Procedura compensării directe se stabilește prin convenții multilaterale încheiate între asigurătorii RCA, informează dcbusiness.ro