Vaslui:Casa de Sanatate a fost data in judecata de bolnavii de cancer!

0
75

Casa de Asigurari de Sanatate a fost data in judecata de o asociatie care lupta pentru drepturile bolnavilor de cancer. Cei suferinzi acuza birocratia care ingreuneaza accesul bolnavilor la tratament. Uneori si simpla programare la o tomografie pentru precizarea diagnosticului dureaza doua-trei luni. Apoi urmeaza accesul la medicamente. Pana acum, aproximativ 60 de vasluieni si-au castigat dreptul la diferite tratamente in instanta.

 Aprobarea tratamentului pentru un bolnav de cancer este la mana unei comisii nationale care verifica dosarul. Din cauza ritmului lent de lucru, analiza poate dura si trei luni. Procedurile birocratice ar trebui simplificate pentru a fi salvate vieti, spun medicii. „Noi suntem singura tara din aceasta lume care are aceasta etapa complet inutila, cand medicul prescriptor este obligat sa faca un dosar si dosarul este trimis la Casa Nationala care il va primi numai in primele cinci zile ale lunii”, sustin medicii.

In judetul Vaslui, in evidentele DSP figureaza 7.518 bolnavi. In fiecare luna, in medie, cate 200-300 de pacienti din Vaslui asteapta efectuarea unor investigatii gratuite RMN sau CT. Furnizorii de servicii mai spun ca bugetul repartizat unui asigurat in Bucuresti, in acest an, este in jur la 137 lei, iar in judetele din privincie, de cel mult 20 de lei. Fondurile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui pentru analizele imagistice si cele de laborator nu acopera numarul de solicitari, lunar fiind decontate in jur de 150 de investigatii CT si 50, RMN pentru bolnavi care au avut trimitere de la specialist.

La nivelul judetului Vaslui exista trei clinici care efectueaza investigatii CT si sunt in contact cu CJAS si doar una care face investigatii RMN. Chiar daca luna de luna cotizeaza la bugetul de sanatate, vasluienii nu primesc ajutor atunci cand au nevoie. Frecvent, in judetul Vaslui, plafonul pentru analizele compensate se termina in primele zile din luna.

“De exemplu, la acest moment, la centrul nostru medical sunt pe lista de asteptare peste 300 de pacienti, care asteapta sa fie programati”, a declarat proprietarul unei clinici private.

 Furnizorii de servicii mai spun ca bugetul repartizat unui asigurat in Bucuresti, in acest an, este in jur la 137 lei, iar in judetele din privincie, de cel mult 20 de lei. Un set de analize costa in medie 100 lei. Daca sunt nevoiti sa plateasca analizele, pacientii trebuie sa dea din buzunar chiar si 1.000 de lei, in cazul unei investigatii RMN. Potrivit Casei de Sanatate, intr-o singura luna, pe serviciile paraclinice s-au asigurat si cate 400.000 lei, 30% din suma fiind alocata serviciilor de imagistica. Fisa de decontari a unei luni arata ca 151 de investigatii la CT costa 34.097 lei, iar 51 de RMN-uri costa 30.265 lei.