Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a intalnit cu omologul din Polonia

0
78

Ministrul Agriculturii din Polonia, Krzysztof Ardanowski, a solicitat omologului român, Adrian Oros, o întâlnire bilaterală în cadrul căreia s-au abordat teme de interes comun precum alocarea financiară pentru agricultură din cadrul CFM în perioada 2021-2027, plafonarea plăţilor directe, plata redistributivă, susţinerea fermelor de familie şi a tinerilor fermieri, precum şi elaborarea Planurilor Naţionale Strategice, informează un comunicat de presă al MADR potrivit Agerpres

La reuniunea bilaterală care a avut loc cu ocazia Consiliului AGRIFISH, desfăşurat în 16-17 decembrie la Bruxelles, alături de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au participat preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, Achim Irimescu (şeful Secţiei Agricultură în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană), Ana Maria Popa şi Emilia Mohan, ataşaţi pentru agricultură.

Discuţiile au vizat continuarea şi accelerarea procesului de convergenţă externă a plăţilor directe din perspectiva raportării tuturor statelor membre la acelaşi nivel de ambiţie de mediu şi climă propus de Comisie. Cei doi miniştri au agreat continuarea eforturilor comune în identificarea celei mai bune abordări pentru ca fermierii din România şi Polonia să beneficieze de subvenţii cât mai echitabile în raport cu noile cerinţe ale PAC. Un asemenea demers este susţinut atât de Statele Vişegrad cât şi de Ţările Baltice.

Discuţiile au vizat, de asemenea, plafonarea plăţilor directe şi plata redistributivă. Polonia aplică, în prezent, o plafonare la 150.000 euro impusă fermelor mari cu capital străin care se pot susţine singure pe piaţă. Plata redistributivă de 8% a fost concepută pentru a consolida segmentul de ferme între 3-30 ha, identificate ca fiind exploataţiile care deţin cel mai important potenţial în menţinerea viabilităţii şi vitalităţii zonelor rurale.

Susţinerea fermelor de familie şi a tinerilor fermieri reprezintă o prioritate pentru ambele state membre. Dezvoltarea reală a zonelor rurale rămâne o prioritate primordială, a reiterat Ministrul român al Agriculturii, fapt care impune menţinerea unui buget consistent pentru Pilonul 2.

La iniţiativa ministrului român al Agriculturii, cei doi miniştri au convenit intensificarea colaborării privind elaborarea Planurilor Naţionale Strategice.

În cadrul bilateralei, partea română a adus în discuţie şi problematica pestei porcine africane. România şi Polonia au agreat realizarea unui schimb de experienţe privind accesarea fondurilor europene precum şi continuarea colaborării la nivel tehnic prin intermediul şefilor serviciilor veterinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.