Cele mai eficiente tratamente pentru faringită

0
388

Faringita sau durerea în gât este o inflamație a faringelui care determină durere intensă, fiind mai mult un simptom decât o afecțiune propriu-zisă. Faringita este cauzată de infecții virale sau bacteriene, ceea ce poate afecta vorbirea și înghițirea. De regulă faringita virală dispare în câteva zile. Se poate ajunge la inflamarea ganglionilor limfatici și la febră, cu alterarea stării de sănătate, situații în care este necesar un tratament adecvat, prescris de medicul specialist, după stabilirea unui diagnostic.

Am identificat și vom prezenta în continuare cele mai eficiente tratamente pentru faringită pe care le poți utiliza pentru a trata această problemă comună. În situația în care simptomele se agravează, vizita la medic nu mai trebuie amânată.

Ce este faringita?

Faringita este o inflamație a membranelor mucoase care îmbracă partea din spate a gâtului sau faringelui. Faringita este termenul medical folosit pentru durerea de gât care apare atunci când faringele, organul prin care alimentele trec în esofag, iar aerul trece în trahee, este inflamat.

De regulă, faringita se manifestă prin disconfort, uscăciune și dificultăți la înghițire și este considerată o problemă frecvent întâlnită, la toate categoriile de vârstă, ce nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Frecvența acestei condiții medicale, precum și intensitatea manifestărilor ar putea să ofere datele necesare medicului specialist pentru identificarea cauzei, astfel încât să primești ajutor corespunzător. (1)

Citește în continuare articolul pentru a afla cum se poate trata faringita, care sunt remediile naturiste și variantele alternative ce pot să îți amelioreze simptomele neplăcute.

Tipuri de faringită

Principalele tipuri de faringită:
• virală – provocată de virusuri;
• bacteriană – cauzată de bacterii.

Faringita este determinată de infecții virale și/sau bacteriene, precum răceală și gripă sau de infecția cu streptococi. Totuși, faringita apare, uneori, în asociere cu o altă infecție virală, mononucleoză. (2)

Modalități de transmitere a faringitei

Ambele tipuri de faringită, virală și bacteriană, sunt foarte contagioase, germenii care determină această problemă trăiesc în nas și în gât. De aceea infectarea este posibilă destul de ușor, iar faringita se poate răspândi astfel:

• prin inhalarea picăturilor minuscule care ajung în aer după ce o persoană cu faringită tușește sau strănută;
• prin contactul direct cu obiectele contaminate;
• prin consum de alimente și băuturi contaminate.
Pentru că există o perioadă de incubație, persoanele pot fi contagioase cu câteva zile înainte de apariția primelor simptome. Faringita fără complicații trece în 7 – 10 zile. (1)

Opțiuni de tratament în faringită

Tratament medicamentos

Faringita virală se poate rezolva de la sine și nu necesită tratament specific, poate fi administrat un analgezic ușor pentru ameliorarea durerii și ținerea sub control a febrei, dar numai cu recomandarea medicului. Antibioticele nu sunt utile pentru tratarea infecției virale.

În faringită bacteriană tratamentul corect este cel cu antibiotice. Acesta trebuie urmat conform indicațiilor, atât în ceea ce privește numărul de zile, cât și în privința dozelor, pentru a se produce vindecarea completă. (2), (3)

Remedii pentru acasă

• Hidratare optimă pentru a preveni deshidratarea și uscarea gâtului;
• Evitarea cofeinei și a alcoolului care favorizează eliminarea apei din organism;
• Menținerea aerului din cameră în condiții de umiditate adecvată, așadar poți folosi un umidificator;
• Odihnă de calitate pentru a trece mai ușor peste șocul resimțit de corp;
• Gargară cu apă sărată;
• Evitarea factorilor iritanți.

Cel mai important lucru pentru prevenirea răspândirii infecției rămâne să te izolezi acasă, până când te vei simți mai bine și vor trece cel puțin 24 de ore de la ultima doză de antibiotic administrată, pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur.

Tratamente alternative

Tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist trebuie să fie prioritar. Uneori acesta îți poate indica și unele remedii naturiste sau produse pe bază de plante ca adjuvant pentru rezultate optime. Ideal este să iei astfel de produse numai la solicitarea specialistului pentru a evita interacțiunile sau efectele adverse pe care orice produs le poate genera la nivelul organismului uman. (1), (3)

Acest articol despre faringită și tratamentul eficient al acestei probleme de sănătate este strict informativ. Dacă te confrunți cu durere în gât sau febră, mergi la medic pentru un diagnostic de specialitate și tratament adecvat și nu uita să urmezi întocmai indicațiile acestuia!

Surse de informare:
1. What is pharyngitis? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/324144
2. Pharyngitis – https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/pharyngitis#:~:text=Pharyngitis%20%E2%80%94%20commonly%20known%20as%20sore,symptom%2C%20rather%20than%20a%20condition.
3. Sore throat – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/diagnosis-treatment/drc-20351640

Sursa foto Pexels:
https://www.pexels.com/photo/man-taking-medication-for-throat-6285300/