De ani buni, medicii din spitale sunt supraaglomerati de cazuri minore, care ar putea fi tratate la fel de bine la medicii de familie sau la centrele de permanenta. Cei mai multI bol,navi prefera sa vina la urgente in loc sa treaca pe la medicul de familie sau pe la centrul de permanenta, asa cum ar fi normal. Asa se ajunge la crestrea timpului de asteptare pentru bolnavi. De exemplu, in ultima perioada, medicii spun ca zilnic se confrunta cu numeroase cazuri de raceala, infectii respiratorii sau probleme digestive si le pacientilor ca atunci cand nu este o urgenta sa mearga intai la medicul de familie pentru a fi consultati.
“Pacientii care nu sunt urgente majore trebuie sa se prezinte la medicii de familie sau la centrele de permanenta, unde sunt medici de garda”, sustin reprezentantii DSP Vaslui.
Statisticile arata ca 15% dintre pacientii care se prezinta in urgente au de fapt afectiuni minore. Bolnavii recunosc ca vin aici din comoditate sau pentru ca medicii de familie au program dupa-amiaza. In comunele aflate la o distanta mai mare de orase au fost infiintate, in ultimii ani, centre medicale de permanenta. Scopul acestora a fost sa asigure la orice ora din zi si din noapte asistenta medicala pentru persoanele din zona. Doar ca bolnavii ajung tot la spitale, iar numarul celor care trec pe la centre este nesemnificativ. In medie, lunar, aproximativ 2.000 de persoane sunt inregistrate la cele 11 centre, deci in jur de 200 de cazuri pe centru. La nivelul judetului Vaslui, asistenta medicala primara este asigurata de medici de familie, prin 181 de cabinete de medicina de familie, din care 105 in mediul rural si 76 in mediul urban.
Continuitatea asistentei medicale primare este asigurata prin 11 centre de permanenta, in cadrul carora isi desfasoara activitatea 57 de medici si tot atatea cadre sanitare medii, astfel: CP Codaesti, CP Ivanesti, CP Vutcani, CP Puiesti, CP Cozmesti, CP Duda Epureni, CP Oltenesti, CP Stanilesti, CP Dragomiresti, CP Husi si CP Rebricea.