Cum tratezi zgarieturile si juliturile pentru ca acestea sa se vindece cat mai repede

0
84

Vindecarea unei răni este un proces complex, care presupune, în linii mari, cicatrizarea și regenerarea țesutului lezat, care poate dura până la câteva săptămâni. Pentru facilitarea acestuia, cât și pentru eliminarea riscului de infectare sau de alte complicații, există un segment farmaceutic în amploare, cu o ofertă variată de produse pentru cicatrizare accelerată, dezinfectare, dezinflamare și regenerare sporită a pielii, fără urme.

Factorii care contribuie la dezvoltarea acestei piețe de produse include creșterea prevalenței rănilor cronice și/sau acute, creșterea procentului de populație îmbătrânită, a activităților de bricolaj, la polul opus, precum și a avansării cercetărilor farmaceutice în domeniul intervenției asupra rănilor. În plus, numărul de accidente a crescut la nivel global, iar managementul rănilor este, în prezent, destul de autonom, așa încât rănile minore spre medii sunt tratate preponderent acasă.

Iată câteva dintre ingredientele cele mai eficiente în tratarea rănilor, juliturilor și zgârieturilor, pentru situații de urgență, dar și pentru o recuperare rapidă, fără urme sau cicatrici.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic joacă un rol foarte important în vindecarea rănilor. Acesta ajută atât în accelerarea procesului de vindecare, prin reducerea inflamației locale, dar, în același timp, trimite un semnal către organism pentru vascularizarea zonei afectate, în așa fel încât țesutul să se regenereze mai rapid.

Prin aplicarea topică, direct pe rană, a unei soluții cu acid hialuronic, țesutul deteriorat se va restrânge vizibil, iar durerea va dispărea mai repede, decât fără tratament, potrivit doc.ro. În plus, acidul hialuronic are proprietăți antibacteriene, ceea ce ajută la reducerea riscului de infecție, atunci când e aplicat direct pe o rană deschisă.

Coenzima Q10 (ubiquinol sau ubiquinone)

Coenzima Q10, cunoscută și drept ubiquinol sau ubiquinone, este una dintre cele mai des utilizate substanțe active în industria cosmetică, în creme și serumuri, dar și în unguente universale. Eficiența sa în tratamentul rănilor se datorează, în special, proprietății de stimulare a producției de colagen, activitate ce promovează o recuperare mai rapidă a matriței extracelulare la nivelul straturilor superficiale ale pielii.

Coenzima Q10 s-a dovedit a fi eficientă și datorită proprietăților antiinflamatoare (este un puternic antioxidant regăsit în mod natural în corp, în produsele de origine animală, dar și vegetală), fiind, astfel, eficient și pentru atenuarea procesului inflamator local.

Beta-glucan din ovăz

Beta-glucanul din ovăz este un ingredient excelent pentru susținerea sintezei de colagen, care interacționează cu procesul de vindecare și cicatrizare a țesutului afectat, întărind, astfel, straturile pielii, închizând rana și prevenind apariția cicatricilor cheloide.

Vitamina E

Când vine vorba despre tratarea eficientă a rănilor, vitamina E este unul dintre ingredientele cele mai bune. Aceasta ajută la accelerarea procesului de recuperare a țesutului și este recomandată în special persoanelor diabetice, care întâmpină dificultăți mai mari în vindecarea rănilor.

Beta-glucan din fermenți

Beta-glucanul din fermenți este un polimer care se produce, în mod natural, în alge și fungi. Beta-glucanul se folosește, se obicei, în tratamentul rănilor severe, de către cadrele medicale, dar în prezent se poate găsi și în produse de uz cosmetic și farmaceutic. Acesta ajută la diminuarea inflamației și la închiderea mai rapidă a rănilor, fără a lăsa urme sau cicatrici.

Sulfatul de condroitină

Cercetări recente efectuate pe iepuri demonstrează faptul că tratamentul cu sulfat de condroitină ajută la creșterea adeziunii celulare, ceea ce sporește vindecarea fără cicatrici, într-un interval scurt de timp.

Vitamina A

Atunci când vine vorba despre repararea țesuturilor și regenerarea celulară, aportul de vitamina A, preluat atât din alimentație, cât și din produse cosmetice cu aplicare topică, este foarte important. Pe lângă faptul că vitamina A este esențială pentru o piele frumoasă și tânără (nu uita, retinolul, ingredientul cosmetic anti-aging cel mai iubit din lume, este un derivat din vitamina A), aceasta s-a dovedit foarte utilă în tratamentul rănilor, prin accelerarea procesului de vindecare și stimularea sintezei de colagen la nivelul țesutului afectat.

Vitamina C

Vitamina C, cunoscută și drept acid ascorbic, este absolut necesară pentru sinteza de colagen și are proprietăți antioxidante puternice, care protejează celulele de impactul negativ al radicalilor liberi. Specialiștii sugerează că vitamina C, aplicată local, poate fi foarte eficientă în accelerarea vindecării rănilor și zgârieturilor.

Extractul de sâmburi de struguri

Extractul de sâmburi de struguri este un supliment alimentar deosebit de popular, ceea ce evidențiază multiplele sale proprietăți pentru sănătate. Printre acestea se numără și promovarea vascularizării țesuturilor deteriorate, susținerea penetrării celulelor de acid ascorbic în piele și întărirea membranelor celulare.

Extractul de Centella Asiatica

Centella Asiatica este un remediu medicinal indian, extras din planta tropicală Gotu Kola, care ajută în procesul de vindecare a rănilor prin atenuarea procesului inflamator local și diminuarea acțiunii negative a radicalilor liberi. Centella asiatica se remarcă, în special prin proprietățile hidratante și reparatoare, fiind un produs excelent în atenuarea cicatricilor și regenerarea mai rapidă a țesuturilor afectate.

D-panthenol

D-panthenol, forma stabilă de alcool derivat din acidul pantothenic, adică vitamina B5, este un ingredient cosmetic și farmaceutic cu multiple beneficii dovedite atât în studii in vivo, cât și pe subiecți. D-panthenol este responsabil pentru proliferarea fibroblastică, ce se traduce prin accelerarea reepitelizării țesutului lezat în urma unei răni, arsuri sau zgârieturi.

Regenerarea celulară este esențială în vindecarea unei răni și este adesea caracterizată de procese secundare, precum pierderea de apă din țesuturi, la nivel transepidermic. Acestea sunt necesare pentru repararea barierii naturale a pielii, însă aplicarea unui produs pe bază de D-panthenol poate ajuta în reținerea apei și, astfel, menținerea sănătății pielii.

Niacinamidele

Niacinamidele, sau vitamina B3, sunt un ingredient cosmetic deosebit de popular, deoarece au beneficii multiple și variate, printre care se numără: repararea barierii naturale a pielii, reglarea secrețiilor de sebum, reducerea aspectului de pori dilatați, controlul erupțiilor acneice și chiar atenuarea aspectului liniilor fine.

Vitamina B3 are proprietăți antiinflamatoare care o fac eficientă în procesul de reepitelizare a unui țesut lezat de o rană. În plus, prin promovarea proliferării fibroblastice, rana se închide mult mai repede, fără a lăsa în urmă cicatrici.

sursa: exquils.ro