Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj

0
275

Jucătoarea română de tenis de renume mondial, Simona Halep, a fost recent sancționată cu o suspendare de patru ani pentru încălcări ale regulamentului antidoping, conform unui anunț făcut marți de către Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA).

Conform comunicatului ITIA, tribunalul independent a constatat două încălcări distincte ale Programului Antidoping din Tenis (TADP) în cazul Simonei Halep (31 de ani), o dublă campioană de Mare Șlem (Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019). Prima încălcare este legată de descoperirea substanței interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping efectuat în timpul competiției, iar a doua este legată de neregularitățile constatate în pașaportul său biologic (ABP).

Tribunalul independent, desemnat de Sport Resolutions, s-a întrunit la Londra pe 28 și 29 iunie și a avut audieri cu experți științifici, la care Simona Halep a depus mărturie personală. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că jucătoarea a comis ”violări intenționale” ale Regulamentului Antidoping, în conformitate cu articolul 2 din TADP. Prima încălcare a constat în prezența și folosirea substanței roxadustat în proba de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open. A doua încălcare a implicat utilizarea unei substanțe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui efectuate în cadrul programului ABP.

Deși Simona Halep a argumentat că a consumat suplimente alimentare contaminate, tribunalul a concluzionat că volumul acestor suplimente nu ar putea justifica concentrația de roxadustat identificată în proba sa pozitivă.

Acuzația legată de pașaportul biologic al jucătoarei a fost menținută, cu tribunalul susținând concluziile unanim exprimate de cei trei experți independenți (APMU), care au considerat că „probabil dopajul” reprezintă explicația neregularităților din pașaportul biologic al sportivei.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este valabilă din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoarea are posibilitatea să facă apel împotriva acestei decizii.

Karen Moorhouse, directorul executiv al ITIA, a declarat: ”După un proces complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le analizeze în ambele cazuri a fost impresionant. ITIA a urmat procesul în mod corect, conform Codului Mondial Antidoping, și și-a îndeplinit responsabilitatea de a promova un mediu sportiv curat.”

”Suntem conștienți de interesul public semnificativ în aceste cazuri și suntem hotărâți să menținem transparența în măsura în care este posibil. Decizia integrală va fi publicată în curând,” a adăugat Moorhouse.

Tribunalul independent a menționat că a primit aproximativ 8.000 de pagini de materiale științifice din partea jucătoarei și ITIA.