O persoană nu produce cantități vizibile de mucus decât dacă este răcită sau are o altă problemă medicală de bază. Ce informații îți transmite culoarea mucusului?
Mucozitățile eliminate în urma tusei pot avea culori diferite, care se traduc în afecțiuni diferite. Ce culoare pot avea acestea și ce afecțiuni ascund:
Mucusul galben sau verzui
Dacă atunci când tușești elimini mucus de culoare galben-verzuie, este de obicei un semn că organismul luptă împotriva unei infecții. Culoarea provine de la celulele albe din sânge. La început, e posibil să observi că mucozitățile sunt galbene, după care progresează spre o nuanță verzuie. Schimbarea are loc odată cu accentuarea severității și prelungirea duratei potențialei afecțiuni, scrie doc.ro.
Mucozitățile de aceste culori pot fi un semn de:
Bronșită. Aceasta începe de obicei cu o tuse uscată, urmată de o tuse cu mucus alb sau limpede care, în următoarea perioadă, poate deveni galben-verzui. Acesta este un semn că boala poate evolua de la virală la bacteriană. Tusea poate dura în acest caz până la 90 de zile.
Pneumonie
Este de obicei o complicație a unei alte probleme respiratorii. În această boală, mucusul poate fi galben, verde sau uneori sângeriu. Simptomele vor varia în funcție de tipul de pneumonie pe care îl ai. Tusea, febra, frisoanele și dificultățile de respirație sunt simptome frecvente în toate tipurile de pneumonie.
Sinuzită
Afecțiunea este cunoscută și sub numele de infecție sinusală. Un virus, o alergie sau chiar unele bacterii pot provoca această afecțiune. Când este cauzată de bacterii, este posibil să observi că este însoțită de mucozități galbene sau verzui, congestie nazală, picurare postnazală și presiune în cavitățile sinusale.
Fibroză chistică
Aceasta este o boală cronică pulmonară în care mucusul se acumulează în plămâni. Această boală afectează adesea copiii și adulții tineri. Poate provoca o varietate de culori ale mucusului, de la galben și verde până la maroniu.